Nervirate ukućane hrkanjem? Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći

Hrkanje je neprijatna pojava koja, osim što ometa one koji spavaju pored nas, šteti i našem snu. Stručnjak za spavanje Ketrin Hol otkriva par jednostavnih, ali efikasnih trikova koji će vam pomoći.
Stručnjakinja za spavanje Ketrin Hol otkriva nekoliko jednostavnih, ali efikasnih trikova koji će vam pomoći da prestanete.
1. Izgovorite samoglasnike naglas
Njen glavni savet da prestanete da hrčete jeste da ponavljate samoglasnike naglas.
 
"Ponavljanje A-E-I-O-U može da vam pomogne da prestanete da hrčete jer jača mišiće u grlu i sprečava ih da vibriraju dok spavate i tako izaziva hrkanje", rekla je ona i preporučuje da se vežba ponavlja nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta.
 
2. Istuširajte se toplom vodom pre spavanja
 
Hrkanje često izazivaju alergeni koji iritiraju nosne šupljine i dovode do njihovog sužavanja, a para od tople vode za tuširanje može pomoći da se navlaži unutrašnjost nosa i da se bolje diše noću i time smanji hrkanje.
 
3. Nemojte jesti kasno uveče
 
Odlazak u krevet punog stomaka stvara dodatni pritisak na grudi i pluća i može izazvati hrkanje. Zato Hol savetuje da jedete ranije, najmanje četiri sata pre spavanja, pa će kada odete na spavanje hrana već biti svarena i smanjićete šanse za hrkanje.
 
4. Držite kućne ljubimce van spavaće sobe
 
Ako uživate u maženju sa svojim ljubimcem u krevetu, znate da ponekad postoji veza između njihove dlake i alergija koje nas često pogađaju, a koje mogu pogoršati naše respiratorne probleme.
 
Zbog toga Hol savetuje vlasnicima kućnih ljubimaca da svoje krznene prijatelje drže van spavaće sobe, posebno tokom noći.
 
5. Probajte vežbe za usta
 
Vežbe, naime, pomažu u jačanju mišića usta koji kontrolišu hrkanje, a najpoznatija vežba je - kliziti vrhom jezika nazad na nepce, prema grlu ili samo pritisnuti jezik uz nepce i 'gurati'.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).