Studija: Deca imaju dvostruko veću šansu za pothranjenost ako su vegetarijanci

Biti vegetarijanac nikad nije bilo popularnije u SAD, sa oko 10 odsto ljudi koji su prijavili da jedu samo biljnu hranu, u poređenju sa dva odsto koliko ih je navodno bilo pre nekoliko desetina godina
Studija: Deca imaju dvostruko veću šansu za pothranjenost ako su vegetarijanci
Foto: Pixabay
Istraživači predvođeni stručnjacima iz bolnice "St. Michael's" u Torontu pratili su 9.000 dece, od kojih je vegetarijanaca bilo njih 250, od drugog do petog rođendana.
U ovoj studiji, objavljenoj u časopisu "Pediatrics", naučnici su koristili podatke kanadske dece koja su praćena do 2019. godine. Među učesnicima je postojala ravnomerna podela po pitanju pola, a skoro dve trećine su bile evropskog porekla.
Ona deca kojoj su roditelji nudili uglavnom biljnu ishranu imala su u proseku istu visinu i indeks telesne mase (BMI) kao i ona koja su jela meso, ali su imala i do 94 odsto veću verovatnoću da će imati manju telesnu težinu. Naučnici ukazuju na to da bi razlog mogao da bude to što biljna ishrana ne sadrži dovoljno hranjivih materija za decu koja su u razvoju.
 
Pedijatar koji je vodio ovu studiju, dr Džonatan Megvajer, rekao je da je "vegetarijanska ishrana bila povezana sa većim izgledima za premalu telesnu težinu za uzrast deteta. Ovo naglašava potrebu za pažljivim planiranjem ishrane za decu sa manjom telesnom težinom, kad se planira uvođenje vegetarijanske ishrane".
 
Takođe je je ukazao na to da bi rezultati mogli da budu posledica većeg broja azijske dece u studiji koja su jela vegetarijansku hranu.
 
Mnogi stručnjaci kažu da je sasvim moguće dobiti sve potrebne hranjive supstance uz dobro isplaniranu vegetarijansku ishranu, ali neke evropske zemlje upozorile su da mladi ne bi trebalo da budu vegani (ključno je isključivanje jaja i mleka iz ishrane) zbog rizika od pothranjenosti.
  • Andrija Šrek

    05.05.2022 16:25
    ...
    Pa dobro, poznato je u nauci da deca ne smeju da se hrane isključivo biljnom hranom, jer su im za pravilan rast i razvoj potrebni sastojci i iz životinjskih namirnica. Kao i svima nama i u odraslom dobu, jer je čovek, po građi svog digestivnog trakta, svaštojed.
    Sve drugo je kvazi-nauka i fenseraj.
  • Лиманац

    05.05.2022 10:02
    Људи су сваштоједи, не биљоједи. Крај приче.
  • Milan

    05.05.2022 08:36
    Biologija
    Životinjska vrsta Homo Sapiens je omnivor tj. svaštojed. Sve ostalo je stvar ideologije, religije, egzistencijalnih kriza itd. Upamtite, niko nije postao vegan tako što je napravio naučnu studiju i zaključio da je tako ispravno, nego zato što je postao pripadnik neke religije (ili kavzi-religije), nekog pokreta za zaštitu životinje itd. a onda ulazi u klasičnu racionalizaciju i svoju iracionalnu/emotivnu odluku pokušava da opravdava nekakvim "naučnim dokazima".
    Sa druge strane, svaki nutricionista će prosečnom čoveku sa ovih prostora savetovati da jede manje mesnih prerađevina, manje hleba i manje šećera, a više (pre svega svežeg) voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, raznih semenki... Možda mnogima deluje skupo, ali ni lečenje ili (pu, pu, pu) sahrana nisu baš jeftini, a pogrešna ishrana je najveći uzročnik bolesti na ovim prostorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.