Kako se pravilno peru zubi?

Tehnika pranja zuba, pa i generalno oralna higijena, tabu tema su čak i u 21. veku.
Šteta počinje još kad smo deca i ukoliko nas odrasli uče nepravilnim tehnikama pranja. 

Ukoliko u to doba usvojite nepravilne i potencijalno štetne tehnike pranja zuba, osetićete velike posledice kao odrasli. Zato ne čudi što mnogi tek u ozbiljnim godinama nauče kako se pravilno peru zubi i održava oralna higijena. 

Najbolju tehniku pranja zuba, koja je i najbezbednija za oralno zdravlje, za 021.rs objašnjavaju stomatolozi-saradnici Curasept Srbija, domaće inovativne kompanije sa "korenima" u Italiji, koja decenijama uspešno snabdeva tržište najkvalitetnijom opremom za oralnu higijenu.
 
Da li se zubi peru "kako kiša pada i trava raste"?
 
Prema teoriji koja nam je predstavljena još u vrtićima, četkica preko zuba treba da prelazi gore-dole. Ova tehnika nije daleko od idealne, ali nije najbolja. Razlog leži u činjenici da većina ljudi prelazi četkicom isključivo i samo preko površine zuba, ne obuhvatajući desni. 
 
Takođe, učeni smo da se preko gornjih i unutrašnjih površina zuba prelazi potezima napred-nazad, što nije tehnika koju bi trebalo da primenjujemo za unutrašnju stranu naših zuba.
 
Kako se koristi četkica?
 
Četkica za zube treba da prelazi od desni do vrha zuba gornje vilice bez "zamahivanja" i naglih poteza četkicom (potez od gore na dole), a naročito opreznim kružnim potezima preko desni. Četkica treba da prelazi od desni do vrha zuba donje vilice na isti način (ali potez od dole na gore). Gornje površine zuba (kojima grizemo) peru se ne previše naglašenim potezima levo-desno, dok se unutrašnja strana četka identičnim potezima predviđenim za prednju stranu zuba.  
 
Zube perete najmanje dva, a najviše tri minuta, pazeći na pritisak koji plasirate - izuzetno agresivno četkanje naneće štetu površini zuba i desni, što će "na duže staze" dovesti do stomatoloških oboljenja.
 
Zdravi zubi, koji se pravilno peru, imaju zdrave desni koje ne krvare - krvarenje desni je znak da treba da razmislite o svojoj tehnici, ali i da posetite stomatologa.
 
I naravno, ne treba zaboraviti pranje jezika, na kojem se neretko zadržavaju ostaci hrane i ubrzo nakon pranja prelaze nazad na zube.
 
Koju četkicu preporučujemo?
 
Tržište je veoma dobro snabdeveno različitim modelima klasičnih, ali i električnih četkica za zube. Vrlo je bitno da, za početak, znate da korišćenje električne četkice za zube ne može da zameni dobru tehniku pranja. Klasična četkica i manuelno četkanje, uz pravilnu tehniku, sasvim je zadovoljavajuć korak u vašoj oralnoj higijeni.
 
Četkica se bira na osnovu individualnih potreba, a svaki stomatolog će vam lično objasniti koja četkica vam najviše odgovara. 
 
Kako bi ispunio zahteve svih korisnika, Curasept Srbija je kreirao različite četkice upravo za različite potrebe.
 
 
Najpopularnije četkice za većinu Curasept korisnika su Maxi Soft i Soft Medical četkice sa više od 5.000 mekanih ili vrlo mekanih vlakana.  
 
Ove četkice imaju manju glavu koja savršeno prianja i lako se kontroliše, a ogroman broj vlakana temeljno čiste zube i čine prijatnu senzaciju tokom četkanja. Budući da nije reč o klasičnoj četkici sa izuzetno tvrdim vlaknima, ali koja ima dovoljno vlakana za efikasno pranje, potrebno je svesno ne pritiskati četkicu o zube tokom pranja - verujte u svoju tehniku i ubrzo ćete videti rezultate svoje nove tehnike.
 
Ove četkice su idealne za one sa osetljivim desnima, budući da efikasno sprečavaju pojavu lezija desni.
 
Iskusni u svojoj tehnici i oni koji imaju potpuno zdrave zube i jake desni mogu da se oslone na četkicu savremenog oblika Curasept Medium. Ova četkica sadrži više od 1.700 srednje tvrdih vlakana i garantuje prijatan osećaj tokom pranja. Ove izuzetno kvalitetne četkice koristite tek kada ste sigurni da vam odgovaraju i ukoliko isto preporuči vaš stomatolog.
 
Curasept Soft je četkica savremenog, ergonomskog dizajna sa više od 2.700 mekih vlakana. Koristite je ukoliko imate zdrave desni, ali ujedno ste i sigurni u svoju tehniku pranja. Ova četkica dizajnirana je da pruža vrlo mali pritisak na desni i trebalo bi da vam, uz pravilnu tehniku, izuzetno prija prilikom svake upotrebe.
 
Oni koji nemaju dobar osećaj za pritisak tokom pranja zuba mogu da se oslone u Curasept Extra Soft četkicu sa više od 3.700 veoma mekih vlakana. Naime, veliki broj vlakana amortuje pritisak tokom četkanja i desni su zaštićene od oštećenja i lezija.
 
  
 
Kakvu pastu za zube da koristite?
 
Paste za zube su tema podjednako bitna kao odgovarajuća četkica. Mnoge paste za zube na tržištu obećavaju zaista nemoguće rezultate u vrlo kratkom vremenu, što nijedan stomatolog ne može da potvrdi. Međutim, stručno razvijene paste za zube specijalizovanih kompanija poput Curasept Srbija pružaju adekvatnu zaštitu po pristupačnoj ceni, bez nemogućih obećanja i uz idealne rezultate za svakodnevnu upotrebu. 
 
"Zlatni standard" na tržištu definitivno je Curasept ADS pasta za zube, sa 0,05% hlorheksidina i 0,05% fluorida. Formulacija ove paste za zube ne samo da sprečava nastanak zubnih naslaga, već i umanjuje mogućnost prebojenosti zuba. Preporučuje se svakodnevno ili po posebnom uputstvu vašeg stomatologa. Dolazi u pakovanju od standardnih 75 ml.
 
Oni koji žele da isprobaju ekskluzivne paste za zube iz linije Curasept Srbija na raspolaganju imaju Curasept Black Lux pastu za zube sa aktivnim ugljem, hidroksiapatitom, PVP-hidrogen peroksidom i karbamid-peroksidom, koja ima osvežavajući ukus mente.
 
 
Tu su i Curasept White Lux i Curasept Gold Lux, izuzetno popularna nova izdanja iz linije pasti za zube, o kojima detaljnije informacije možete pronaći OVDE.
 
A šta ćemo sa decom?
 
Oralna higijena izuzetno je bitna kod mališana, a obaveza roditelja je da ne dozvole da dete prvi put ode kod stomatologa pred osnovnu školu.
 
Specijalistima dečije stomatologije prepustite posao "na terenu", a na vama je, kao roditeljima, da mališanima usadite zdrave navike i da sami pravilno brinete o njihovim zubićima dok ne stasaju da to čine sami i same.
 
Pranje zuba počinje faktički od trenutka kad beba počne da jede kašaste obroke. Za početak praktikujte pranje vodom ili čajem uz upotrebu natopljene gaze, a kao vrstu "prve pomoći" za roditelje u ovim izazovnim periodima Curasept je patentirao koristan masažer za desni.
 
Tehnika pranja zuba kod dece koja su uzrasta za četkicu (oko treće godine) ista je kao vaša tehnika. Međutim, morate da obratite posebnu pažnju na pojedinosti - četkica mora da bude meka, sa što manjom glavom, a pasta za zube treba da bude prijatna kako deca ne bi razvila odbojnost prema pranju zuba. 
 
Curasept Srbija razvio je čak dve linije četkica za decu, u skladu sa uzrastima u kojima se upotrebljavaju. Tako je za decu uzrasta do treće godine idealna Curasept Biosmalto 0-3 četkica, dok će deci uzrasta od treće do šeste godine odgovarati Curasept Biosmalto 3-6 četkica za zube.
 
Zanimljiva kombinacija boja i jedinstven dizajn četkice olakšaće vam da zdrave navike u oralnoj higijeni prenesete na najmlađe.
 
Ovo su osnove pravilnog pranja zuba uz pomoć osnovnih sredstava - četkice i paste. Sve u bogatoj ponudi Curasept Srbija pronaći ćete na zvaničnom sajtu već sada, a aktivnosti ove inovativne kompanije na našem tržištu pratite i na Fejsbuk i Instagram stranici Curasept Srbija.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.