Stručnjaci o tome zašto posle porođaja ne treba da držite dijetu

Žene često osećaju pritisak da bi trebalo da se vrate u formu u kojoj su bile pre porođaja.
Stručnjaci o tome zašto posle porođaja ne treba da držite dijetu
Foto: Pixabay
Bio taj pritisak nametnut spolja ili iznutra, može prouzrokovati osećaj nesigurnosti i manje vrednosti. Stručnjaci Women's Healtha nude nekoliko saveta za period postpartuma.
Nemojte se pridržavati modernih dijeta
Potrebna vam je energija da se oporavite od trudnoće i samog porođaja. Izbacite iz glave ideale o telu pre bebe. Manite se toksičnih dijaloga o izgledu i prihvatite da su vam se dogodile fizičke i mentalne promene nakon što ste rodili, što je potpuno normalno.
 
Period nakon porođaja nije vreme za dijete, uprkos onome što vam društveni mediji ili kultura ishrane možda nalažu.
 
Nemojte potpuno izbegavati neke grupe hrane 
 
Upuštanje u kalorijski deficit ili restriktivnu ishranu nakon porođaja negativno će uticati na vaš postnatalni oporavak, mentalno zdravlje i pravljenje mleka. Žene mogu imati mnogo razloga da ne doje, ali ako ste u stanju i to želite, važno je da u svoje telo unosite raznolike hranjive materije.
 
Nastojte da jedete kuvanu hranu
 
Telu je lakše da svari kuvanu hranu, što znači da je energija iz nje dostupnija. Supe, variva i sporo kuvano meso fantastični su izvori energije za mame.
 
Brinite se o dovoljnom unosu proteina
 
Proteini su važni za oporavak nakon porođaja. Dobri izvori proteina su jogurt, mleko, nemasna govedina, piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu, pasulj i orašasti plodovi. Ciljajte na 1,5 gram proteina po kilogramu svoje telesne težine dnevno, pokušavajući da u svaki obrok uklopite neki dobar izvor proteina.
 
Ostanite hidrirani i konzumirajte odgovarajuća vlakna
 
Ishrana bogata vlaknima važna je za dobro zdravlje. Voda je idealno piće. Pokušajte da uvek imate čašu ili fčašu vode u blizini, naročito ako dojite, a poželjno je da pijete i noću, kad vas beba probudi za hranjenje.
 
Krećite se u svrhu postizanja dobrobiti za mentalno zdravlje
 
Započnite nekakav program vežbanja nakon porođaja, ali samo onaj koji vama odgovara i u kojem uživate, bez stresa i forsiranja tela i uma. Sarađujte sa sertifikovanim trenerima ili posetite fizioterapeuta. 
 
Pobrinite se za sebe i za svoje mentalno i fizičko zdravlje.
  • G

    23.05.2022 10:24
    G
    Kakva djeta ako zena doji dete!
  • LidijaBgd

    23.05.2022 09:19
    Nisam ni imala vremena da razmisljam o dijeti.Bilo mi je bitno da jedem zdravu hranu i pijem preciscenu nobel vodu,zbog dojenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.