Studija: Brusnice mogu poboljšati pamćenje i usporiti demenciju

Svakodnevna konzumacija šake brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjitinivo lošeg holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika sa britanskog Univerziteta "East Anglia".
Studija: Brusnice mogu poboljšati pamćenje i usporiti demenciju
Foto: Pixabay
Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima od 50 do 80 godina starosti i nadaju se da bi njihova saznanja mogla da utiču na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti poput demencije, prenosi portal ScienceDaily.
"Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 miliona ljudi u svetu. Za sada nema poznatog leka za tu bolest pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli doprineti smanjenju rizika od njenog razvoja, poput načina ishrane", rekao je vođa istraživanja dr Dejvid Vazur sa Medicinskog fakulteta u Norviču, koji je deo Univerziteta "East Anglia".
"Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u ishrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Zbog toga smo želeli da saznamo više o tome na koji način brusnice mogu doprineti smanjenju neurodegenerativnih promena povezanih s procesom starenja", kazao je Vazur.
 
Istraživački tim je pratio uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrednosti holesterola među 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja. Polovina učesnika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šoljici ili 100 g svežih brusnica. Druga polovina je dobijala placebo.
 
Reč je o jednoj od prvih studija koje istražuju dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i zdravlje mozga ljudi.
 
Poboljšano pamćenje
 
Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje učesnika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).
 
"Kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih materija, poput kiseonika i glukoze, do važnih delova mozga, značajnih za spoznajne procese, naročito za konsolidaciju pamćenja", rekao je Vazur.
 
"U istoj grupi uočeno je i znatno smanjenje nivoa LDL-a ili lošeg holesterola, koje doprinosi razvoju ateroskleroze, zadebljanju ili stvrdnjavanju arterija prouzrokovanog nakupljanjem plaka u unutrašnjoj sluzokoži arterije. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih sudova i delimično doprineti poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa", dodao je.
 
"Rezultati naše studije su vrlo podsticajni, posebno uzme li se u obzir činjenica da se ona sprovodila u relativno kratkom periodu od 12 nedelja. Nalazi mogu biti važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija", kazao je naučnik.
 
Sa naučnicima sa Univerziteta "East Anglia" sarađivali su istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu (Holandija), Univerziteta u Parmi (Italija) i britanskog Instituta Kvadram.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.