Stanišić: U Srbiji koncentracija olova u krvi dece među najvišim u Evropi

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić izjavila je da je koncentracija olova u krvi dece u Srbiji 2,4 mikrograma po decilitru, što je među najvišim u Evropi.
Stanišić: U Srbiji koncentracija olova u krvi dece među najvišim u Evropi
Foto: Pixabay
Stanišić je dodala da velika količina olova u krvi ostavlja najteže posledice po nervni sistem.
"Može da dođe do pada inteligencije, deca pate od poremećaja pažnje i imaju sve simptome koji se javljaju u vezi sa centralnim nervnim sistemom", rekla je Stanišić za list Nova.
Ona je rekla da su, pored dece, u opasnosti i trudnice, jer teški metali prodiru u tkivo ploda i negativno utiču na razvoj mozga.
 
"Kada olovo ode u atmosferu, nikada se ne gubi. Najgore je u delovima Srbije gde su topionice i rudnici olova", kazala je Stanišić.
 
Ona je rekla da se kod odraslih simptomi trovanja olovom ne vide, već se samo desi srčani ili moždani udar.
 
Od olova u vazduhu je gotovo nemoguće zaštiti se, dodala je Stanišić.
 
Ona je istakla da je u svim ostalim evropskim državama koncentracija olova manja od dva mikrograma po decilitru.
  • organic

    30.05.2022 14:32
    Pb
    olova ima i u pesticidima na bazi bakra koji je dozvoljen u organskoj proizvodnji, paradoks...godinama se akumulira u zemljištu i dalje preko lanca ishrane u organizam..
  • Mr. No

    27.05.2022 15:29
    Escajg
    Naložio bih celokupnoj vlasti da jede olovnim escajgom.
  • dz0

    27.05.2022 13:55
    Nema olova odavno u gorivima, jedno vec 15 godina. Pogledati 10000 divljih deponija koje cure, pale se, ugradjuju u zemlju i hranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.