SZO traži novi naziv za majmunske boginje

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da sarađuje sa stručnjacima na pronalaženju novog naziva za majmunske boginje.

Ova vest dolazi nakon što je više od 30 naučnika prošle nedelje pisalo o "hitnoj potrebi za nediskriminatornim i nestigmatizirajućim" nazivom za virus i bolest koju on izaziva. Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netačno i diskriminatorno, rekli su.

Jedno od predloženih novih imena je "hMPXV", ali će ipak morati da se sačeka na to šta će SZO reći.
 
Poslednjih nedelja širom sveta zabeleženo je oko 1.600 slučajeva ove bolesti. Dok su prijavljena 72 smrtna slučaja u zemljama u kojima su majmunske boginje već bile endemske, nijedan nije zabeležen u 32 zemlje u kojima je zaraza evidentirana poslednjih meseci, kao što je Velika Britanija.
U poslednjih nekoliko meseci virus se širio na neuobičajen način, a uglavnom je ipak zabeležen u Africi, iako se smatra da su glodari, a ne majmuni, glavni organizmi koji su mu domaćini.
 
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će sledeće nedelje održati hitan sastanak kako bi se utvrdilo da li da se epidemija klasifikuje kao vanredna situacija od međunarodnog značaja za javno zdravlje  - najveći alarm koji agencija UN može da oglasi.
 
Jedine druge bolesti zbog kojih se to dešavalo u prošlosti su svinjski grip, dečija paraliza, ebola, zika i kovid.
 
"Izbijanje majmunskih boginja je neobično i zabrinjavajuće. Iz tog razloga sam odlučio da sazovem Komitet za hitne slučajeve u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima sledeće nedelje", rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.
 
Dodao je da će se na sednici proceniti da li ova epidemija predstavlja vanrednu situaciju od međunarodnog značaja  za javno zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.