Sedam razloga za naglo gojenje muškaraca

Ponekad ne treba mnogo da nakupimo nekoliko kilograma viška. Na primer, to je uobičajeno ako su praznici ili ako smo opterećeni na poslu ili kod kuće.
Sedam razloga za naglo gojenje muškaraca
Foto: Pixabay
Mali porast telesne težine je uobičajen i ponekad nema nikakve veze s našom ishranom. Ali naglo gojenje može biti frustrirajuće i zbunjujuće kada ne možete da okrivite praznike ili stres na poslu.
"Ako ste dobili dva ili više kilograma u par nedelja ili čak dana, vreme je da obratite pažnju", kaže dr Lorens Českin iz Centra za upravljanje težinom "Džon Hopkins".
Prema Českinu, fluktuacije težine oko dva ili više kilograma tipične su među ženama, ali ne toliko među muškarcima. Posebno ako je situacija s telesnom težinom stabilna mesecima ili godinama. Evo što bi sve mogli biti uzroci naglog gojenja.
 
Jedete previše soli
 
Konzumacija soli uzrokuje da telo zadržava vodu, pojašnjava Českin. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako jedete puno slane hrane nekoliko dana zaredom, možete se naglo ugojiti.
 
Hrana iz restorana, a posebno brza hrana, obično je prepuna soli. Čak je i mnogo hrane koju jedemo kod kuće bogata solju. Neki od glavnih izvora soli u zapadnjačkoj ishrani su hleb, sendviči, naresci i suhomesnati proizvodi.
 
Ne unosite dovoljno kalijuma
 
Da, važno je ograničiti unos natrijuma, ali to nije jedini važan nutrijent kada je u pitanju težina vode. Dok natrijum pomaže u održavanju tečnosti oko ćelija, kalijum pomaže mišićima u radu i reguliše krvni pritisak.
 
Iako ne postoji preporučena dnevna količina za unos kalijuma, većina stručnjaka ukazuje da je 3.400 miligrama dobra dnevna količina na koju bi trebalo da ciljaju muškarci stari 19 godina i više.
 
Uzimate novi lek
 
Postoje mnogi lekovi koji mogu uzrokovati gojenje, upozorava dr Skot Buč sa odeljenja za gojaznost u Barijatrijskom i metaboličkom institutu klinike Klivlend.
 
"Lekovi mogu uzrokovati i do 15 odsto slučajeva gojaznosti", tvrdi on i napominje da su uobičajeni krivci lekovi za depresiju i lekovi za bolesti srca. Ali povećanje težine mogu uzrokovati čak i lekovi za spavanje, lekovi protiv bolova i neki antihistaminici koji blokiraju alergije.
 
"Dodajte popisu steroide i lekove ili dodatke za povećanje testosterona. Ovi lekovi deluju na vaše hormone, što sigurno može podstaći nagli porast telesne težine", dodaje dr Českin.
 
Ako je povećanje telesne težine posledica uzimanja lekova, potrebno je posavetovati se sa lekarom oko eventualnog prilagođavanja ili promene terapije.
 
Jedete više nego što mislite
 
Ako dosledno povećavate broj kalorija kroz mesec ili dva, lako biste se mogli ugojiti od dva do pet kilograma, ističe Českin.
 
"Ako jedete samo 500 kalorija više nedeljno, vremenom će se to videti", upozorio je lekar.
 
Počeli ste da unosite više ugljeno-hidrata
 
Ako ste sledili dijetu s niskim udelom ugljeno-hidrata (npr. keto) i odjednom počeli da jedete više žitarica i skroba, odmah ćete primetiti razliku na vagi. Ugljeno-hidrati su važni u smislu vežbanja, ali i opšteg zdravlja. Međutim, oni se skladište u vašim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode, što znači da će tanjir testenine uskladištiti dodatnu vodu u vaša tkiva.
 
Nedavno ste izgubili na težini
 
Bilo bi lepo da izgubljeni kilogrami ostanu izgubljeni, ali često nije tako.-
 
"Svi kilogrami koje uspete da izgubite verovatno će se vratiti, čak i ako nastavite s rutinom mršavljenja. To je sasvim normalno", tvrdi dr Buč.
 
Imate endokrinološki poremećaj
 
Otprilike jedna od pet odraslih osoba ima nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu, stanje poznato kao hipotireoza, kažu podaci Nacionalnog instituta za zdravlje. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, Českin kaže da mnogi muškarci doživljavaju hipotireozu, koja može uzrokovati naglo i značajno povećanje telesne težine.
 
I neki drugi manje tipični hormonski poremećaji, poput Kušingove bolesti, takođe mogu uzrokovati gojenje. Ako imate endokrini poremećaj, osim gojenja javiće se i simptomi kao što su umor, slabost, glavobolje, problemi s razmišljanjem i depresija ili razdražljivost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.