Kako očuvati zdravlje zglobova: Da uživamo u pokretima bez bola

Stalno se čuju saveti da treba da se krećemo, bavimo sportom, a da bi fizičke aktivnosti bile moguće, treba da imamo zdrave zglobove.
Kako očuvati zdravlje zglobova: Da uživamo u pokretima bez bola
Foto: Pixabay
Posle 60. godine, polovina ljudi ima reumatske tegobe - bolove u zglobovima, otežan pokret, jutarnju ukočenost, otok, slabiju kondiciju za hodanje, pa i deformaciju zglobova.
 
Kad kažemo reumatske tegobe, to može biti jedna od oko 100 raznih bolesti, koje se mogu grupisati po učestalosti, navodi doktorka Amalija Tarnocki:
 
"Najbrojnije su degenerativne bolesti - osteoartroze, a tu spadaju i osteoporoza i sarkopenija, koje čine više od polovine reumatskih bolesti (64 odsto), zatim upalni proces - reumatoidni artritis (16 odsto), fibromiozitis ili bolni reumatizam (13 odsto), metabolički poremećaji kao što je giht (5 odsto) i ostali poremećaji (2 odsto)."
Poznato je da se u zglobovima nalazi vezivno tkivo, ali ono se nalazi i u organima i oko organa, u krvnim i u limfnim sudovima i oko njih, kao i u koži i sluzokožama. Znamo i da se otpadne materije iz organizma odlažu u vezivno tkivo, pa zato ono najranije i stari. Ako stari vezivno tkivo, mi to osećamo u zglobovima, jer su zglobne površine najviše u pokretu.
 
Na starenje vezivnog tkiva utiče pre svega ishrana bogata šećerom, belim brašnom i mesom, manji unos vode i nedostatak redovne fizičke aktivnosti, a takođe i nedostatak hranljivih materija, kao što su vitamini D, C i K, kalcijum, magnezijum ili ako u ishrani ima malo belančevina.
 
Posle 25. godine, sa svakom godinom gubimo 1,5 odsto kolagena, a to je belančevina koja čini vezivno tkivo, pa je lako izračunati da do 60. godine imamo 45 odsto manje kolagena nego što smo imali u mladosti.
"Ako postoji upalni proces na zglobu, iz bilo kog razloga, hrskavica zgloba se oštećuje i nema bezbolnog pokreta. Reaguje okolno tkivo, omotači, ligamenti i eto reumatskih tegoba. Ako već postoji degeneracija, oštećenje zgloba u vidu artroze, tada je nedostatak hrskavice veći i bol je veća, mada i reumatoidni artritis može da prouzrokuje takvo oštećenje hrskavice koje izaziva bolove", kaže dr Tarnocki. 
 
Navodi da naše zglobove možemo podmladiti pravilnom ishranom u skladu sa krvnom grupom, unosom dovoljne količine vode, fizičkom aktivnošću i sa dodacima ishrani: "Odavno je poznato da su vitamini D, C i K, kalcijum i magnezijum delotvorni u održavanju zdravlja zglobova. Od pre nekoliko godina koriste se kao suplementi glukozamin, hondroitin i MSM kod osteoartroze, ali se tek odnedavno i kolagen preporučuje za prevenciju starenja vezivnog tkiva."
 
Calivita ima dodatak ishrani GlamUp koji sadrži hidrolizovani kolagen, koji se lako upija, uz dodatak antioksidanasa i taj preparat se pretežno preporučuje za održavanje zdravlja kože, zbog tipa kolagena koji sadrži. 
 
Sada postoji još jedan preparat - RiseUp, koji sadrži dve vrste kolagena, a pored toga i glukozamin, MSM, hondroitin, hijaluronsku kiselinu, uz dodatak vitamina C i E. Sadrži i šipurak kao priprodni dodatak protiv bolova.
 
"Kada se kolagen unosi kao suplement podstiče imuni sistem, smanjuje zapaljenje hrskavice kod reumatoidnog artritisa, sprečava oštećenje kolagena, održava strukturu kostiju, prevenira osteoporozu (kopnjenje kostiju) i sarkopeniju (kopnjenje mišića - u starosti mišići postaju tanji i gube snagu, što dovodi i do nemogućnosti kretanja). Takođe, unosom kolagena utiče se i na starenje kože i, na kraju krajeva, celog organizma", objašnjava dr Tarnocki.
 
 
U organizmu ima oko 20 tipova kolagena, od kojih je najviše zastupljeno pet tipova. U ovom preparatu nalazi se tip kolagena koji je sastojak hrskavice u zglobovima, nosu i uhu.
 
"Preparat, pored hidrolizovanog kolagena, sadrži i biološki aktivni kolagen druge generacije koji oslobađa protivupalne supstance, šalje signal organizmu da koristi i svoj i uneti kolagen za proizvodnju hrskavice, podstiče telo da samostalno obnavlja hrskavicu i podstiče imuni sistem da smiruje upalu u zglobovima. Ostali sastojci poboljšavaju funkciju zglobova i deluju protiv upale i bola", navodi naša sagovornica.
 
Prema njenim rečima, RiseUp smanjuje upalu i otok i time smanjuje bol i ukočenost zgloba, poboljšava pokretljivost zgloba, regeneriše hrskavicu oštećenu u hroničnom procesu, ali i kod povreda, pomaže u zarastanju preloma kosti, kao i nakon zamene zgloba protezom.
 
"Ne treba zaboraviti da je fizička aktivnost u svim uzrastima veoma važna za funkciju i zdravlje zglobova, a sa suplementom RiseUp možemo još više uticati na očuvanje i poboljšanje zdravlja zglobova, da bismo mogli da uživamo u pokretima bez bola", zaključuje dr Tarnocki.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.