Oftalmolozi u Crnoj Gori uspešno izvadili žicu iz oka

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uspešno su, primenom nove metode, izveli operaciju vađenja bakarne žice dužine 11-12 milimetara iz oka.
Oftalmolozi u Crnoj Gori uspešno izvadili žicu iz oka
Foto: Pixabay
Žica je bila zabodena u duboke strukture zida očne jabučice šezdesetdvogodišnjeg pacijenta, prenela je RTCG.
Operativni zahvat izveden je metodom vitrektomije, a pacijentu su očuvane funkcije oka.
Zbog retkog mehanizma i vrste povrede reč je o i u svetu izuzetno retkoj oftalmološka operaciji. Pacijent kod koga je uspešno urađena intervencija, koja je dovela do očuvanja i anatomskog integriteta i vidne funkcije, imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih delova oka.
 
Tročasovnu operaciju izvela je dr Danijela Đurović Raonić, kojoj je asistirala dr Biljana Milojko Šćepović, a u timu su bili i anesteziolog Zoran Jovančević, instrumentarke Danijela Simonović i Ivana Jelušić i anestetičarka Kristina Novaković.
 
Ističe se da je Đurović Raonić prvi put, pacijentu starom 51 godinu, ugradila multifokalno sočivo u oba oka, čime su povraćene vidne funkcije na 100 odsto. Pacijent je zbog kratkovidosti nosio naočare od desete godine.
  • smiljka

    11.08.2022 12:11
    žica u oku
    Prof.dr Slobodanka Latinović je još pre 15 godina izvadila žicu iz oka devojci koja je htela snalom za kosu da dkupi kosu u rep, izletela ne žica i u oko. Devojka se zove Sanja i može to da potvrdi. Operacija je dobro uradjena i Sanja nije imala nikakve posledice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).