Zbog prevelike koncentracije postajemo umorni, naučnici objasnili zašto

Dugotrajna koncentracija obično nas čini umornima, iako se ne bavimo fizičkom aktivnošću i naučnici su sada pronašli mogući razlog i otkrili kako mentalni umor može uticati na donošenje odluka.
Zbog prevelike koncentracije postajemo umorni, naučnici objasnili zašto
Foto: Pixabay
Tokom intenzivnog višesatnog mentalnog napora neurotransmiter glutamat taloži se u delu mozga poznatom kao prefrontalni korteks, utvrdio je tim naučnika predvođen Antoniusom Viehlerom iz bolnice "Pitie-Salpetriere" u Parizu. To područje mozga je aktivno kada pravite planove ili rešavate složene probleme.
Taloženje glutamata uzrokuje kognitivni umor, što nas tera da se okrenemo aktivnostima koje nas više zadovoljavaju, otkrili su naučnici u svojoj studiji objavljenoj u časopisu "Current Biology".
Prema timu, rezultati pokazuju da kognitivni rad dovodi do funkcionalne promene mozga. U tom procesu umor je sredstvo postizanja cilja, jer uzrokuje da ljudi prekidaju svoj rad, dopuštajući mozgu da nastavi sa svojim opštim funkcijama.
 
Naučnici su u istraživanju koristili posebne postupke koji su omogućili praćenje koncentracija određenih molekula u mozgu nekoliko puta dnevno. Radili su s dve grupe ispitanika: jedni su morali da rešavaju teške zadatke, dok su drugi dobijali relativno lake kognitivne vežbe.
 
Na kraju dana zahtevan mentalni napor rezultirao je većom koncentracijom glutamata u prefrontalnom korteksu od laganog kognitivnog rada.
 
Prema neurofizičaru Haraldu Moleru sa Instituta "Maks Plank" za ljudske kognitivne i moždane nauke u Lajpcigu u Nemačkoj, porast koncentracije glutamata od nekoliko odsto primećen je mnogo puta uz ciljanu stimulaciju različitih regija mozga - na primer, vidnog sistema.
 
Međutim, kada se stimulacija završila, došlo je do relativno brzog pada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?