Trovanje pečurkama je često: Doktorka objašnjava na šta obratiti pažnju

Posle slučaja trovanja pečurkama u Beogradu, doktorka Hitne pomoći Danijela Jeftić za N1 kaže da je trovanje pečurkama veoma često u letnjem i jesenjem periodu i da treba da budemo oprezni.
Trovanje pečurkama je često: Doktorka objašnjava na šta obratiti pažnju
Foto: Pixabay
Postoje mogućnosti kobne sličnosti otrovnih i jestivih pečuraka, a nekada se dešava trovanje i u dugim slučajevima - kada su jestive pečurke dugo stajale, kada se pojedu previše, kada su loše skladištene, podgrevaju se ili su loše sažvakane...
Problem je, dodaje Jeftić, i kada se pečurke beru sa kontaminiranih područja - blizu deponija i tamo gde se skladište toksični otpadi.
Jeftić dodaje da pečurke nekada mogu da izazovu i alergijsku reakciju, ali to nije razlog da se proglase otrovnim.
 
"Dešava se i da iskusni skupljači pečuraka nastradaju jer su sličnosti velike. Grubo pravilo je da što izgledaju atraktivnije, što su jače boje, pečurka biva opasnija, a česta dolazi i do mešanja sa šampinjonima", rekla je doktorka za N1.
 
Toksini koji se nalaze u pečurkama mogu biti lakši, srednji i veoma jaki, a simptomi koji ukazuju na trovanje su obično strahovito oštar bol u stomaku, povraćanja i prolivi, koji nekad mogu biti i krvavi.
 
Dr Jeftić kaže da se uvek treba javiti lekaru jer postoji latentni period kod pojedinih pečuraka koji traje do 48 sati, kada pacijentu ne bude ništa, a onda peti ili sedmi dan dođe do fatalnog ishoda.
 
Ona kaže i da bi dobro bi bilo da pre jela fotografišemo pečurke, da bismo mogli da pokažemo lekaru, ali i da se pečurka može identifikovati i iz povraćanog sadržaja ili telesnih tečnosti.
 
Doktorka podseća i na opasnost od konzumiranja pečurke ludare, posle čega simptomi liče na alkoholisanost, dešavaju se smetnje u govoru i hodu, čovek se tetura...Pečurke mogu da imaju i haliucinogeni efekat koji podseća na one posle uzimanja LSD-a, postoji i "flešbek fenomen" da dođe do ponovnih simptoma kao da je pojedena opet.
 
Ukazuje i da se stomačne tegobe prvo javljaju, a da posle 48 sati može doći i do otkazivanja jetre, teške anemije, zastoja disanja i bubrega.
  • Dragan

    10.09.2022 14:18
    Nejasno
    Uvek je isto u svim člancima o pečurkama: niko ne kaže da li govori o pečurkama uopšte (znači i o onima koji se kupuju u prodavnicama), ili samo o onima koje ljudi sami beru u prirodi. I u ovom članku se ne vidi na šta se tačno odnosi.
    Koliko ja znam, pečurke u prodavnicama su gajene, zna im se poreklo, i sigurne su.
  • Laloš

    06.09.2022 13:26
    Kako naši stari kažu svaka gljiva je jestiva bar jedanput.
  • dr

    06.09.2022 12:57
    Fotografije pojedenih pečuraka pokazati doktorici s obzirom da se na medicini u N.Sadu ne uče gljive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.