Fondacija Bila i Melinde Gejts izdvaja 1,2 milijarde dolara za iskorenjivanje dečije paralize

Fondacija Bila i Melinde Gejts objavila je da će izdvojiti 1,2 milijarde dolara za iskorenjivanje dečje paralize na globalnom nivou, izrazivši optimizam da će toj bolesti doći kraj u celom svetu.

"Poslednji koraci iskorenjivanja su daleko najteži, ali naša fondacija ostaje posvećena budućnosti bez dečje paralize, a optimistični smo da ćemo takvu budućnost uskoro videti", rekao je predsednik Fondacije Mark Sacman.

Dečja paraliza je vrlo zarazna bolest koja se uglavnom širi zarazom preko stolice ili sline, a nekad je na godišnjem nivou ubijala i paralizovala hiljade dece širom sveta.

Iako nije poznat lek za ovu bolest, tri injekcije vakcine omogućavaju gotovo stopostotni imunitet, navodi agencija Rojters podsećajući da vlade više zemalja i brojne fondacije planiraju da iskorene dečju paralizu u Pakistanu i Avganistanu, poslednje dve zemlje u kojima virus i dalje kruži.
 
Svetski dan borbe protiv dečje paralize obeležava se svake godine 24. oktobra u želji da se skrene pažnja na tu izuzetno opasnu bolest. 
  • mrgud

    18.10.2022 08:22
    Kakvi filantropi i altruisti*&$!?
    Gde oni krenu da iskorenjuju probleme posledice budu samo jos vece po te za koje su se zauzeli ali zato njihov profit visestuko veci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.