Tri namirnice koje je žena koja je živela 122 godine konzumirala svaki dan

Britanska kompanija "Eden's Gate" sprovela je istraživanje o najstarijim ljudima na svetu kako bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo.
Tri namirnice koje je žena koja je živela 122 godine konzumirala svaki dan
Foto: Pixabay
U istraživanju kompanije "Eden's gate" analizirano je šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živeli. 
Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Žan Luiza Kalman bila nastarija osoba na svetu - živela je 122 godine, prenosi magazin "Eat This, Not That". Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:
Čokolada
 
Nju je jela nakon svakog obroka. Iako nekima može delovati čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje objavljeno u magazinu "Antioxidants & Redox" pokazalo je da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera i zaraznih bolesti koje narušavaju imunološki sistem.
 
Maslinovo ulje
 
Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E i smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja koji su objavljeni u "Journal of the American College of Cardiology" pokazali su da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Lekari savetuju da ga koristite umesto margarina i majoneza.
 
Vino
 
Kalman je navela da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugaliji. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.