Opsežna studija: Povrće, mahunarke i cele žitarice smanjuju rizik od raka debelog creva

Ishrana bogata povrćem, celim žitaricama i mahunarkama može da smanji rizik od razvoja karcinoma creva kod muškaraca za 22 odsto, pokazalo je opsežno američko istraživanje.
Opsežna studija: Povrće, mahunarke i cele žitarice smanjuju rizik od raka debelog creva
Foto: Pixabay
Nova studija sprovedena u SAD kojom je bilo obuhvaćeno 79.950 muškarca otkrila je da je u onoj grupi koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane rizik od razvoja kancera debelog creva bio za 22 odsto manji u poređenju sa onima koji su jeli najmanje količine takvih namirnica.
Međutim, istraživači nisu pronašli takvu povezanost u slučaju žena, a studijom ih je bilo obuhvaćeno 93.475.
"Kolorektalni karcinom je treći najčešći rak u svetu. Od njega oboli svaki 23 muškarac i svaka 25 žena", rekao je naučnik Džihi Kim sa južnokorejskog Univerziteta Kjong Hi.
 
Tim naučnika zaključuje da je povezanost između načina ishrane i razvoja karcinoma debelog creva jasnija kod muške populacije, kod koje je rizik od tog tipa karcinoma veći.
 
Za potrebe studije, objavljene u časopisu "BMC Medicine", ispitanici su odgovarali na više pitanja: koliko često jedu određenu hranu i konzumiraju napitke sa spiska sa više od 180 stavki, kao i o veličini porcija.
 
Ispitanicima su bili ponuđeni sledeći odgovori: određenu namirnicu konzumiram "nikad ili retko" ili "dva ili više puta dnevno". Kada su u pitanju napici, odgovori su se kretali u rasponu od "nikad ili skoro nikad" do "četiri ili više puta dnevno".
 
Namirnice su razvrstane u tri grupe: zdrava biljna hrana (cele žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput sočiva i leblebija, čaj i kafa), manje zdrava biljna hrana (rafinisane žitarice, voćni sokovi, krompir, dodati šećeri) i hrana životinjskog porekla (životinjska mast, mlečni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).
 
U proseku su muškarci na početku studije imali 60 godina, a žene prosečno 59.
 
"Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i celih žitarica doprinose smanjenju rizika od razvoja kancera debelog creva jer suzbijajaju razvoj hroničnih upala, koje mogu da rezultiraju kancerom."
 
Naučnici smatraju da bi rezultati istraživanja mogli da doprinesu objašnjenju zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od kancera debelog creva kod muškaraca, ali ne i kod žena.
 
Autori su ustanovili da među muškarcima sklonost razvoju kancera debelog creva varira i u zavisnosti od rase i etničke pripadnosti, pa je na primer kod američkih Japanaca rizik od ovog tipa kancera iznosio 20 odsto, a među belcima 24 odsto.
 
Naučnici su rekli da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo zbog čega postoje razlike među etničkim grupama.
 
Tokom studije kancer debelog creva razvio se kod 4.976 ispitanika ili kod njih 2,9 odsto, a pritom su uzeti u obzir i neki elementi koji su mogli da utiču na rezultate, poput prekomerne telesne težine.
 
Potvrđena ranija saznanja 
 
Dr Helen Kroker, koja vodi Odeljenja za istraživanja Svetskog fonda za istraživanje kancera rekla je da "ona i njene kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer potvrđuje ranija saznanja i dokaze prema kojima konzumiranje povrća, celih žitarica i mahunarki smanjuje rizik od razvoja kancera creva".
 
Dodala je i da se "preporučuje ograničeno konzumiranje crvenog mesa i izbacivanje mesnih prerađevina iz ishrane".
 
"Zanimljivo je da je u ovoj studiji biljna ishrana povezana sa manjim rizikom od razvoja kancera creva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao da bude to što su muškarci uopšteno u organizam unosili manje biljnih namirnica, a češće su konzumirali meso."
 
Bet Vinsent iz organizacije "Cancer Research UK" smatra da nova američka studija ide u prilog postojećim dokazima o prednostima uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima i za muškarce i za žene.
 
"Uravnotežena ishrana može da doprinese održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje rizik od razvoja karcinoma, a smanjeno konzumiranje alkohola i izbegavanje cigareta doprinose opštem zdravlju i istovremeno dobro utiču i na zdravlje creva", rekla je Vinsent.
  • Samo pitam

    29.11.2022 22:09
    A aflatoksin, pomaže ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.