Epidemiološkinja: Nema bojazni od "kamiljeg gripa", oprez za one koji dolaze iz Katara

U Srbiji nema nijednog prijavljenog obolelog od "kamiljeg gripa" i nema bojazni da će se ovaj virus kod nas proširiti, rekla je epidemiloškinja Slavica Maris.
Epidemiološkinja: Nema bojazni od "kamiljeg gripa", oprez za one koji dolaze iz Katara
Foto: Pixabay
Epidemiološkinja iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da ova bolest nije nova, kao i da je bila poznata i pre pandemije kovid-19 virusom, piše Euronews Srbija.
Vlasti Velike Britanije objavile su upozorenje za sve koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva u Kataru da budu oprezni i prate eventualne simptome "kamiljeg gripa", a u ovoj zemlji je registrovano pet slučajeva obolelih od ove bolesti.
 
Ovaj grip predstavlja respiratorno oboljenje izazvano virusom, a nalazi se u istoj grupi virusa kao i kovid-19, i spada u koronaviruse.
Šta je "kamilji virus"?
 
Prvi oboleli od ovog virusa su registrovani u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, a trenutno ima preko dve i po hiljade potvrđenih slučajeva u 27 zemalja.
 
Smrtni ishod je zabeležen kod 35 odsto registrovanih obolelih i mnogo je manji procenat smrtnosti jer se ne registruju oni koji imaju slabije simptome, odnosno verovatno se svi oboleli ne jave lekarima. 
 
"Napada uglavnom respiratorne organe - pluća i traheo-bronhijalno stablo. Simptomi su bol u grlu, mišićima, curenje nosa, a može se pojaviti i dijareja, mučnina, povraćanje", rekla je dr Maris u emisiji "Uranak" na TV K1.
 
Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da se prenosi kontaktom sa kamilama i dodirom sa njihovim sekretima poput pljuvačke, neobrađenog mesa, mleka i slično. Higijena ruku svakog ko se nađe u kontaktu sa kamilom obavezna.
 
Najveća epidemija 2015. godine
 
Najveća epidemija izvan Saudijske Arabije desila se 2015. godine kada je obolelo ukupno 186 osoba, od kojih je većina bila iz Južne Koreje. 
 
Tada je bilo 38 smrtnih ishoda, a kako je naglasila doktorka Slavica Maris, prva obolela osoba iz ove grupe zarazila se upravo u Saudijskoj Arabiji u kontaktu sa kamilom. 
 
Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje naglašavaju da se kontakt sa kamilama ne preporučuje i da svi koji se vrate iz Katara obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje i eventualne simptome.
Dobra prevencija je dobra lična higijena, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa kamilom. Neophodno je i voditi računa o tome šta se tamo jede, jer hrana mora biti dobro termički obrađena. 
 
Period inkubacije je pet do šest dana u proseku, ali može biti i od dva do 14 dana. Zato je period od 14 dana vreme praćenja putnika koji su bili u Saudijskoj Arabiji.
 
Kako je objasnila dr Maris, kao što ni za jedan virus ne postoji lek, tako nema univerzalnog leka za "kamilji grip", već se daje simptomatska terapija. 
 
Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakli su da trenutno u Srbiji vladaju virusi koji se standradno javljaju u ovo doba godine. Osim korone, prisutni su grip, adenovirusi, respiratorni i stomačni virusi. 
  • S56

    15.12.2022 08:09
    Na sreću
    Dobro je što su srpski fudbaleri rano ispali, pa su se mnogi navijači vratili kući pre kontakta sa kamilama, a mnogi Srbi i ne žive u Srbiji, pa će eventualni kamilji grip odneti u druge zemlje.
  • cirkus kolorado

    14.12.2022 21:45
    Ah... nije im prošla priča sa majmunskim pa sada pokušavaju sa kamiljim.
    Biće kao sa koronom i grčkim alfabetom, samo sada ređaju sve divlje životinje. Očekujem slonovski, pa žirafski, antilopski...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.