Razvijen jeftin test krvi koji otkriva 14 vrsta kancera u ranoj fazi

Istraživači u Švedskoj razvili su jednostavan, neinvazivan test za koji kažu da može precizno otkriti 14 različitih tipova raka u ranoj fazi, takozvanom stadijumu I.
Razvijen jeftin test krvi koji otkriva 14 vrsta kancera u ranoj fazi
Foto: Pixabay
Naučni tim koristio je algoritam veštačke inteligencije za praćenje nivoa glikozaminoglikana - vrste šečera koji je važan deo metabolizma - kao biomarkera za otkrivanje raka u uzorcima 1.260 dobrovoljaca, prenosi Euronews Srbija.
U studiji, objavljenoj u naučnom časopisu PNAS, autori navode da njihov metod može da otkrije rak u stadijumu I sa osetljivošću do 62 odsto.
Test je pravilno pokazao negativan rezultat u 95 odsto slučajeva, i predvideo gde su tumori locirani sa 89 odsto tačnosti.
 
Zašto je važna rana dijagnoza raka?
 
Prema dobrotvornoj organizaciji "Cancer Research UK", više od 90 odsto pacijenata koji boluju od raka creva, raka dojke ili raka jajnika, preživi najmanje pet godina ako se bolest dijagnostikuje i leči u najranijoj fazi.
 
Problem je u tome što se većini pacijenata još uvek kasno dijagnostikuje, što otežava uspešnost lečenja. Programi skrininga za rak dojke, prostate, pluća, kolorektuma i raka grlića materice mogu značajno smanjiti stopu smrtnosti.
 
Međutim, postoji nekoliko izazova za rano otkrivanje: invazivni i skupi testovi. Pored toga, trenutno ne postoje standardne metode skrininga za neke vrste raka kao što su tumori mozga i rak bubrega.
 
Još jedno sredstvo za prevenciju bile su tečne biopsije, vrsta krvnog testa koji može otkriti DNK za tumore kada su oni još nevidljivi.
 
Međutim, osetljivost ovih biopsija je samo oko 10 odsto u ranom stadijumu raka, poznatom kao stadijum I, a neke vrste raka kao što su tumori na mozgu ostaju neotkriveni.
 
Smanjenje smrtnosti od raka
 
Istraživači u Švedskoj očekuju da će njihov novi test krvi i urina koštati manje od 50 dolara (47,50 evra), što je pet do 10 puta manje od prosečnog testa krvi tečne biopsije.
 
Međutim, Frančesko Gato, istraživač sa Instituta Karolinska i glavni autor studije, rekao je španskom listu El Pais da ima još nekoliko koraka pre nego što ovaj test postane standardna medicinska praksa.
 
Američka biotehnološka kompanija GRAIL takođe radi na jednostavnom testu krvi za koji kaže da može otkriti prve znakove kod više od 50 vrsti raka. Istraživanje GRAIL-a pokazalo je da bi otkrivanje tipova raka ranije nego u stadijumu metastaze IV moglo da smanji broj smrtnih slučajeva za najmanje 15 odsto u roku od pet godina.
 
Takođe je procenjeno da ako se jedna trećina metastatskih karcinoma dijagnostikuje u stadijumu III, jedna trećina u stadijumu II, a jedna trećina u stadijumu I, smrtnost od raka bi bila smanjena za 24 odsto.
  • Popara

    20.12.2022 19:47
    Ma kakav test
    Kod nas te šetaju od specijaliste do specijaliste godinu dana i onda umreš. Srbska medicina je najbolja na svetu.
  • Marko

    17.12.2022 18:52
    Šta kaže dr Grujičić, kad ovo stiže kod nas? Makar bi ona trebala da razume značaj ove vesti.
  • I

    17.12.2022 15:14
    I
    I, kad ce biti dostupno kod nas? 2589. god.?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.