Kakva pića treba da izbegavate pre odlaska stomatologu

Stomatolog bi mogao da vam ukaže na to da treba redovnije da čistite zube koncem ili interdentalnom četkicom, ali i da budete malo pažljiviji kada perete određena područja kako biste se rešili kamenca
Kakva pića treba da izbegavate pre odlaska stomatologu
Foto: Pixabay
To su uobičajene greške koje svi ponekad radimo. Ali, da li ste znali da možda pravite greške pre i nakon odlaska na pregled kod stomatologa?
Stomatolog dr Haled Kasem, ortodont, otkrio je šta bi trebalo da radite pre posete stomatologu i šta bi trebalo da izbegavate nakon pregleda. Doktor je započeo sa ukazivanjem na ono što je očigledno - trebalo bi da operete zube pre posete.
Koliko god da ovo zvuči čudno, veliki broj ljudi odlazi na pregled kod stomatologa, a da pre toga nisu oprali zube.
 
"Važno je da perete zube i izbegavate da jesdete određene vrste namirnica, poput belog luka. Pre nego što dođete, takođe bi trebalo izbegavati pića poput kafe, čaja, obojenih gaziranih pića i crnog vina jer svi oni mogu da oboje vaše zube", rekao je stomatolog.
 
Ali, i nakon posete, kada su vam zubi ispolirani i u najboljem stanju, postoji još nekoliko stvari koje nikako ne bi trebalo da radite.
 
Dr Kasem smatra da da bi trebalo da izbegavate kisela pića poput soka od pomorandže ili gaziranih sokova jer oni stvarno mogu da utiču na zube. Konzumirati sok od pomorandže i odmah nakon toga oprati zube, je najveća greška koju možete da učinite, jer možete da izgubite bitne minerale, a to zauzvrat može da oslabi zubnu gleđ.
 
"Postoji faza kada pijete kiseli napitak, to je ono što mi zovemo demineralizacija, i to je faza u kojoj se minerali uklanjaju iz zuba. Nakon toga, pljuvačka bi učinila ono što mi zovemo remineralizacija i to pomaže vraćanju minerala", navodi on.
 
Stomatolog je objasnio da ako perete zube pre nego što dođe do faze remineralizacije, možete da izbegnete ovu fazu.
 
"Zbog toga je obično dobra ideja da pričekate pola sata do sat vremena nakon konzumiranja kisele hrane i pića, pa da nakon toga operete zube", savetuje dr Kasem.
 
On takođe preporučuje da perete zube dva puta dnevno, najmanje dva minuta svaki put, ali i duže uveče ako je moguće. To je potrebno zbog fluorida u vašoj zubnoj pasti, koji pomaže u sprečavanju nastanka karijesa, da bi mogao da deluje celu noć dok vi spavate, prenosi Večernji.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.