Kada postite nećete izgubiti višak kilograma, pokazuje nova studija

Nova studija objavljena u Journal of the American Heart Association kaže da povremeni post ne pomaže da se izgubi na težini.
Kada postite nećete izgubiti višak kilograma, pokazuje nova studija
Foto: Pixabay
U studiji se dodaje da je najefikasniji način za skidanje neželjenih kilograma brojanje kalorija.
Iako je povremeni post poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih trendova u ishrani, istraživači kažu da sumnjaju u njegove dobrobiti i uticaj posta na kilažu.
"Naši nalazi kažu da post nije efikasan kao dugotrajna strategija mršavljenja", rekli su nakon sprovedenog istraživanja u kom je učestvovalo 550 odraslih ljudi čije su težina i prehrambene navike praćene tokom šest meseci.
 
U proseku su učesnici bili stari 51 godinu i fakultetski obrazovani, a većina od ukopnog broja učesnika bila je gojazna, dok je njih 138 bilo zdrave telesne težine.
 
Nakon analize podataka istraživači su, kažu, pronašli povezanost između konzumiranja češćih i većih obroka i povećanja telesne težine, što ukazuje da je glavni pokretač dobijanja kilograma ukupni unos kalorija.
 
Isto tako, otkrili su da su oni koji su doručkovali imali manju verovatnoću da nagomilaju višak kilograma, što nije u skladu sa povremenim postom koji predlaže da se jede samo između podneva i 20 časova.
 
"Režim vremenski ograničene ishrane nije bio koristan u pogledu smanjenja telesne težine, telesne masnoće ili metaboličkih faktora rizika", napisali su autori studije.
 
Ipak, nisu svi stručnjaci u tome složni, pa profesor Tim Spektor sa Kings koledža  u Londonu brojanje kalorija opisuje kao "potpunu besmislicu".
 
"Nikada nije bilo dugoročne studije koja bi pokazala da je brojanje kalorija efikasan način mršavljenja i održavanja težine", izjavio je, ali većina dijetetičara se slaže sa nalazima ove nove studije, piše New York Post, prenosi Večernji.hr.
  • salajka

    21.01.2023 22:58
    Post nije dijeta i ne sluzi da bi se skidale kile kao sto i ne sluzi da bi se prezderavali posne hrane. I poenta posta nije posna hrana ona je samo deo toga !!!!
  • Mića

    21.01.2023 13:48
    Mića
    Normalno da ne pomaže kada se većina prejeda i neposti pravilno i zavisi od posta i trošenja! Gledao sam kako se posti na vodi i hlebu sa malo soli kilogrami se tope ali moraš biti istrajan! Takodje sam gledao i Muslimane u vreme Ramazanskog posta i oni većina neposti po propisu nego sve sto nejedu preko dana noću nadoknade! Dok oni koji se strogo pridržavaju pravila tog posta gube po 10 i 20 kilograma jer pojedu hranu samo u obliku skupljene sake sve po malo i nikada obilno i nasilno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.