Konzumiranje morskih plodova smanjuje rizik od problema sa bubrezima

Osobe u čijoj ishrani su zastupljeniji morski plodovi verovatno su izložene manjem riziku od razvoja hroničnih problema sa bubrezima, pokazala je nova naučna studija.
Konzumiranje morskih plodova smanjuje rizik od problema sa bubrezima
Foto: Pixabay
Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumiranje omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati sa manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.
Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu "The British Medical Journal", ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.
Stručnjaci sa australijskog Džordž instituta za globalno zdravlje i Univerziteta Novi Južni Vels kažu da njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u ishranu, ako su u mogućnosti, trebalo da uključe i plodove mora.
 
Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija. Na osnovu biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina. Proučili su informacije o 25.570 učesnika istraživanja iz 19 prethodno sprovedenih studija.
 
Sveukupno se, tokom otprilike 11 godina praćenja njihovog zdravstvenog stanja kod njih 4.944 ili oko 19 odsto razvila hronična bolest bubrega.
 
Istraživači su otkrili za 13 odsto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u grupi koja je najviše konzumirala omega-3 polinezasićene masne kiseline (n-3 PUFA), u poređenju sa onima koji su ih konzumirali najmanje.
 
Zanimljivo je, kažu istraživači, da nije pronađen pozitivan uticaj konzumiranja omega-3 masnih kiselina biljnog porekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, semenkama i zelenom lisnatom povrću, a kada su u pitanju bolesti bubrega.
 
"Viši nivoi n-3 PUFA dobijenih iz plodova mora naučnici su povezali sa nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porekla", napisali su autori.
 
Ono što su zaključili je da njihovi rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja hroničnih bubrežnih bolesti.
  • Baba

    26.01.2023 18:15
    Rada
    Dobar izvor zive!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.