Povećan broj pregleda dece u predškolskim i školskim dispanzerima

Povećan je broj pregleda dece u predškolskim i školskim dispanzerima zbog rota virusa, adeno i virusa gripa, kaže pedijatar iz beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" Marija Golubović.
Povećan broj pregleda dece u predškolskim i školskim dispanzerima
Foto: Pixabay
Ona je za RTS rekla da je to uobičajeno za zimski period.

Prema njenim rečima, broj pregleda predškolaca i osnovaca u Domu zdravlja "Savski venac" je za 70 do 80 odsto povećan u odnosu na septembar prošle godine.

Doktorka je rekla da deca imaju visoku temperaturu, bolove u mišićima, a prisutna je i malaksalost.
 
"Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju", savetuje dr Golubović.
 
Ona je dodala i da roditelji, ukoliko temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatra posle dva do tri dana od pojave tog simptoma.
 
Golubović objašnjava da se kod mlađe dece javlja i slabiji apetit, a kod starije stomačne tegobe.
 
Na pitanje kako zaštititi decu od virusa u narednom periodu, ona je rekla da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.
 
"Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati s prljavim rukama kontakte nosa i očiju. Preko zime treba koristi vitamin D", rekla je dr Golubović.
  • Evica Somborac

    12.02.2023 10:26
    hm
    Nema ni dece ni nastavnika, a nadležni se prave ludi, umesto da produže raspust za dva dana i ostave ljude i decu da ozdrave.
  • Goca

    11.02.2023 22:36
    I u novosadskim školama po desetak dece izostaje po odeljenju ovih dana. Prisutni su navedeni simptomi ali i uporan suv kašalj kod većine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?