U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

U celom svetu obeležava se Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR organizovaće skupove na trgovima, ulicama i šetalištima u više od 20 gradova.
U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka
Foto: Pixabay
Ove godine akcija će biti posvećena dobrovoljnom davalaštvu krvi, a organizovana je i u Novom Sadu, o čemu više OVDE
Svakog dana u našoj zemlji jedno dete oboli od kancera. Tokom lečenja često moraju da primaju transfuzije i to je ono što im takođe spasava život.
Darko Šijakinić iz NURDOR-a rekao je za RTS da je danas radostan dan i da se slavi život, a NURDOR se trudi da mobiliše javnost da shvati koliko je deci oboleloj od raka bitna podrška ne samo na današnji dan, nego cele godine.
 
Šijakinić je naveo da je poražavajuća statistika koja pokazuje da na godišnjem nivou oboli od 330 do 370 dece, što potvrđuje podatak da svakog dana jedno dete oboli od ove bolesti.
 
"Ohrabrujuće je što je procenat izlečenja jako visok, a to je preko 85 odsto. U poslednjih 20 godina koliko NURDOR postoji uradili smo puno. U samu hemato-onkologiju uložili smo više od pet miliona evra. Pomogli smo preko 1.500 porodica i uspeli smo da promenimo dva zakona. Međutim, to nije dovoljno da se podigne standard na evropski nivo", naveo je.
 
Dodao je da se već treću godinu rade akcije sa Institutom za transfuziju krvi Srbije kako bi se prikupilo što više krvi jer se nikad ne zna kada će kome biti potrebna.
 
Ukazao je na značaj i da se svi prijave u registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.
 
Kada je reč o roditeljskim kućama, napominje da su one jedan od najvažnijih projekata koje NURDOR radi već godinama.
 
"To je kuća sigurnosti u kojoj možete doživeti toliko toga lepog. Od same podrške i saveta kada se nađete u tako nekoj situaciji da morate da lečite svoje dece. NURDOR trenutno vodi pet roditeljskih kuća", rekao je Šijakinić.
Istakao je da se i on pre 18 godina lečio od leukemije i da sada koristi svoje iskustvo koje je tada stekao.
 
"Mi koji smo se izlečili smo motiv i trunka nade roditeljima koji leče svoju decu. Sam osećaj da ste nekom pomogli u nečemu što ne može sam je neprocenjivo", rekao je Šijakinić.
  • komsinica

    15.02.2023 19:45
    ZASTO? Zasto se broj dece od raka i drugih teskih bolesti povecava? Pitam ZASTO?
  • Sanja

    15.02.2023 16:39
    @Milan
    Koje, gde?
  • Milan

    15.02.2023 15:06
    Savet ...
    .... roditeljima. Raspitajte se, postoje sredstva, koja, uz zvaničnu terapiju (naglašavam "uz" a NE "umesto"!) značajno povećavaju šanse za izlečenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.