U Srbiji prvi put objavljena "Bela knjiga o multiple sklerozi"

U Srbiji je objavljena "Bela knjiga o multiple sklerozi", koja predstavlja plod zajedničke saradnje lekara i Društva multiple skleroze Srbije.
U Srbiji prvi put objavljena "Bela knjiga o multiple sklerozi"
Foto: Pixabay
Bela knjiga o multiploj sklerozi celokupno sagledava zdravstvenu, socijalnu i psihološku problematiku osoba koje danas žive sa ovom teškom bolešću.
Napredak u lečenju omogućio je promenu odnosa lekara i obolelih prema multiple sklerozi, ali pojavili su se novi izazovi i problemi, rekla je za Tanjug Vesna Savić iz Društva multiple skleroze Srbije.
"Bela knjiga apostrofira te probleme i pokušava da pruži rešenja i strategiju za njihovo prevazilaženje. Takođe, ova publikacija opisuje i objašnjava situacije kako psihički, biološki i socijalni faktori utiču na kvalitet života osoba sa MS i ima za cilj poboljšanje statusa pacijenata, od strane različitih državnih institucija u Srbiji, kao i smernice za unapređenje u narednom periodu", rekla je Savić.
 
Prema njenim rečima, nakon dugog niza godina problemi pacijenata sa multiple sklerozom se rešavaju.
 
Dodaje da je za poslednje četiri godine, učetvorostručen broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, lekovima koji modifikuju tok bolesti, od toga 40 odsto njih kod kojih je to indikovano, novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.
 
"Pored toga, edukacijom neurologa i jačanjem kapaciteta u regionalnim zdravstvenim centrima, pacijenti dobijaju mrežu od gotovo 30 zdravstvenih ustanova, u kojima se multiple skleroza leči na zadovoljavajućem nivou. Ovakvo ogromno unapređenje tretmana, pored ostalog, omogućava da sve osobe kod kojih se postavi dijagnoza MS mogu odmah da započnu lečenje adekvatnim lekom koji modifikuje tok bolesti, i na taj način im se omogući najkvalitetniji moguć život u privatnom i profesionalnom smislu, čime se obezbeđuje njihova autonomija", rekla je Savić.
 
Broj obolelih u Srbiji je u porastu, a prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa tom bolešću.
  • Jovo Travar

    01.03.2023 17:10
    Zakon u Srbiji ne prepoznaje uzgajanje i posedovanje marihuane u medicinske svrhe, te se to tretira kao krivično delo. Postoji dovoljno dokaza da kanabinoidi mogu biti korisni za simptome boli i spastičnosti kod multiple skleroze. Legalizovati marihuanu pod hitno!
  • tako je kako je

    28.02.2023 16:07
    Napisali knjigu?
    Da vidimo dela!
  • gaga

    28.02.2023 14:59
    super. Ukinite upute a hronicne bolesnike, uvedite da dnevne bolnice rade 24h/7d i olaksajte pristupe tim ustanovamajer ljudi i kolicima cesto ne mogu da dopru do vas.
    Iz licnog iskustva znam da je u KC Srbije u Beogradu haos, dezorganizacija, cesto i totalni nemar zbog prebukiranosti alii bezobzirnosti lokalnog menadzmenta. U KCV je nesto bolje ali je i tamo sve to jadno.

    Znajte da se pogorsanje bilo koje hronicne bolesti moze destiti bilo kad (cak i vikendom) i oboleli, na zalost, nemaju opciju da biraju kad ce da se opet razbole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.