Majke koje su rodile u ranim 20-im imaju veći rizik od moždanog udara, kaže nova studija

Mlade majke i one koje imaju više dece izložene su većem riziku od srčanog i moždanog udara, pokazalo je istraživanje.
Majke koje su rodile u ranim 20-im imaju veći rizik od moždanog udara, kaže nova studija
Foto: Pixabay

Naučnici su otkrili da žene koje su rano dobile menstruaciju, rodile prvo dete dok su bile mlade i koje imaju više dece imaju veću verovatnost da će imati kardiovaskularne probleme, piše Daily Mail, a prenosi Index.hr.

Stručnjaci sugerišu da lekari treba da uzmu u obzir ove činioce zajedno s konvencionalnim rizicima, kao što su loša prehrana i nedostatak kretanja i vežbanja, kada procenjuju mogućnost srčanih problema kod žena.

Upozorili su da lečenje srčanih problema, kao bolesti koja uglavnom pogađa muškarce, žene košta života. 
 
Koronarna bolest srca ubije dvostruko više žena nego rak dojke svake godine, s više od 800.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se bore s tom bolešću.
 
U najvećoj studiji kako reproduktivni činioci mogu da utiču na zdravlje srca žena, istraživači s Imperial Koledža u Londonu, Kembridža i Jejla analizirali su podatke koji uključuju više od 100.000 žena.
 
Otkrili su da su raniji prvi porod, veći broj živorođene dece i ranije menstruacije povezani s većim rizikom od fibrilacije arterija, bolesti koronarnih arterija, zatajenja srca te moždanog udara. 
Međutim, nije bilo povezanosti između dobi u kojoj dolazi menopauza i kardiovaskularnih bolesti. 
 
Žene se često pogrešno karakterišu kao osobe s niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što dovodi do kašnjenja u dijagnozi, kažu autori istraživanja.
  • Nina

    04.03.2023 09:03
    Bože kakve studije...

    Bolje novac uložiti u studije za pronalaženje jeftinijih lekova i metoda za lečenje bolesti....
    I da su svima dostupne...
  • Pera

    01.03.2023 09:32
    To je laz,nase majke i bake su rađale mlade i zivele po 80 godina.
  • komsinica

    28.02.2023 23:11
    Licno iskustvo, imam 57 godina, ne pijem nijedan lek za kardiovaskularne probleme jer ih nemam, a prvo dete sam rodila sa 20 godina, drugo tek nakon deset i nakon dvadeset meseci trece! Zbog autoimune bolesti koje imam, usla sam u menopuzu vrlo rano i kao sto vidite jos uvek sam tu bez ikakvih kardiovaskularnih smetnji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.