Novi tip bežičnog pejsmejkera mogao bi da postane normalna pojava

Pejsmejkeri sa žicama koje se protežu u srce i baterijama ispod kože moguda postanu prošlost.
Novi tip bežičnog pejsmejkera mogao bi da postane normalna pojava
Foto: Pixabay

Novi tip bežičnog sistema pejsmejkera ​​koji je razvila "Abbott Laboratories" može da bude od koristi za veći broj pacijenata nego što je to ranije bilo moguće.

Istraživači su objavili svoja otkrića na godišnjem sastanku Heart Rhythm Society u Nju Orleansu, prenosi N1.

Trenutno dostupni bežični pejsmejkeri mogu se postaviti samo u jednu komoru srca. Ali otprilike 80 odsto pacijenata kojima je potreban pejsmejker potreban je za rad i u atrijumu i u komori, rekli su istraživači, prenosi Reuters.
 
"Ranije to nije bilo moguće jer je veoma komplikovano postaviti dva mini pejsmejkera ​​koji mogu da komuniciraju jedan sa drugim bežično", rekao je u saopštenju vođa studije dr Rejnud Nops sa Amsterdam University Medical Centers u Amsterdamu.
 
Tradicionalni pejsmejkeri se sastoje od kutije ispod kože blizu ključne kosti, sa žicom koja prolazi kroz venu u srce. Ove žice su krhke i mogu da se pokidaju, odvoje od srca ili se inficiraju.
 
Novi Abbott sistem se sastoji od dva pejsmejkera ​​veličine vitaminskih pilula, jedan se nalazi u atrijumu i jedan u komori, koji međusobno komuniciraju putem električnih impulsa.
Novi pejsmejkeri, testirani na 300 pacijenata, bili su bezbedni i dobro su radili tri meseca ili duže, rekli su istraživači. Rezultati su takođe objavljeni u The New England Journal of Medicine.
 
Abbott očekuje da će njegov Dual mini pejsmejker biti odobren ove godine u SAD, a početkom sledeće godine u Evropi.
  • mile

    27.05.2023 11:32
    Bravo.Šteta za nas starije sto to necemo doživeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).