Kako da znate da jedete previše šećera - ovo je pet "simptoma"

Znate da bi trebalo da ograničite šećer u svojoj ishrani, a i velike su šanse da jedete više nego što mislite.
Kako da znate da jedete previše šećera - ovo je pet "simptoma"
Foto: Pixabay
Evo kako vam telo možda govori da bi trebalo da ograničite unos šećera.
Izbijaju vam bubuljice
Konzumiranje previše šećera može izazvati izbijanja nečistoća na vašoj koži. Studija objavljena u Journal of Academy of Nutrition and Dietetics ukazuje na vezu između ishrane s visokim udelom šećera i ozbiljnosti akni. Učesnici sa umerenim do teškim aknama izvestili su o većem unosu šećera u poređenju sa osobama koje su imale blage akne ili ih uopšte nisu imale, piše The Healthy, a prenosi N1 Zagreb.
 
Osećate se previše umorno
 
Ako jedete hranu prepunu skrivenog šećera i očito vam nedostaju proteini, vlakna i masnoće – recimo, pecivo – mogli biste osetiti popodnevni pad energije. Mogli biste osetiti jaku glavobolju ili želju da ležite u krevetu. Uravnotežena i hranjiva ishrana sprečava da šećer u krvi padne s visokog nivoa šećera na letargično nizak nivo.
 
Rušite se od umora nakon treninga
 
Pravilan unos energije u vaše telo ključan je za dobar trening. Ako se čini da vežbanje postaje sve teže, možda je za to kriva ishrana s visokim udelom šećera.
 
"Ako povećate šećer u krvi s vrlo slatkom hranom neposredno pre intenzivnog napora, možete se nakon toga osećati vrlo umorno", kaže dr Sara Folta, docentkinja na Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.
 
Opskrbljivanje s previše jednostavnih šećera može uzrokovati brz skok šećera u krvi nakon čega sledi brzi pad, ostavljajući vas da se osećate iscrpljeno na pola puta tokom trčanja, napominje ona.
 
Nikad niste siti
 
Zašto je tako lako posegnuti za još jednim komadom torte? Hrana koja je bogata šećerom, ali ima malo proteina, vlakana i drugih hranjivih materija, ne daje osećaj sitosti, kaže Folta. "Šećer ne pokreće iste mehanizme u telu zbog kojih se vaše telo oseća kao da je upravo jelo", kaže ona.
Vaš stomatolog ima loše vesti
 
Karijes je oduvek bio ne tako suptilan znak ljubitelja slatkog: Zamislite decu koja jedu previše lizalica ili gutaju pune šake želea. Kada bakterije u vašim ustima probavljaju bilo koju vrstu ugljenih hidrata, proizvode kiselinu koja se u kombinaciji s vašom pljuvačkom stvara plak, koji se, ako se ne očisti, nakuplja na zubima i počinje da nagriza zubnu gleđ. Taj proces označava početak stvaranja karijesa. Pobrinite se da perete zube najmanje dva puta dnevno kako biste smanjili efekat  šećera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.