Nova terapija znatno smanjuje širenje raka krvi

Revolucionarni tretman raka krvi koji genetski modifikuje ćelije pacijenata smanjuje rizik od napredovanja bolesti za 74 odsto, pokazalo je prvo kliničko ispitivanje.
Nova terapija znatno smanjuje širenje raka krvi
Foto: Pixabay
"Terapija značajno usporava ili zaustavlja napredovanje multiplog mijeloma kod pacijenata koji su prestali da reaguju na druge tretmane", navodi se u studiji čiji su rezultati predstavljeni u Čikagu na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (Asco), prenosi Gardijan.
Tretman funkcioniše tako što se iz krvi pacijenta uklanjaju pojedine T-ćelije koje se modifikuju u laboratoriji, tako da imaju specifične proteine - receptore. Receptori omogućavaju modifikovanim T-ćelijama da prepoznaju ćelije raka, tako da, kada se vrate u organizam, one traže i uništavaju ćelije raka.
Nakon prosečnog 16-mesečnog praćenja, istraživači su otkrili da terapija smanjuje rizik od širenja ili rasta raka za 74 odsto u poređenju sa standardnim tretmanima.
 
"Ne samo da se pokazalo da daje izuzetno efikasne rezultate u poređenju sa trenutnim opcijama, već i da se može bezbedno koristiti i u ranijoj fazi lečenja", navodi Asco.
 
U kliničkom ispitivanju je učestvovalo 419 osoba sa multiplim mijelomom iz 16 zemalja. Višestruki mijelom je neizlečivi rak krvi, a  dijagnostikovan je kod više od 176.000 ljudi širom sveta u 2020. godini.

Teme

rak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.