Istraživanje: Vreme doručka može da poveća rizik za dobijanje dijabetesa

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu.
Istraživanje: Vreme doručka može da poveća rizik za dobijanje dijabetesa
Foto: Pixabay
Novo istraživanje Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, koje je sprovedeno na 100.000 ljudi, pokazalo je da vreme kada odlučite da doručkujete može povećati rizik za dobijanje dijabetesa.
Glavni autor studije doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak posle devet sati ujutru povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 odsto, u poređenju sa osobama koje su doručkovale pre osam sati ujutru.
Takođe, istraživanjem su otkrili da nije zdravo potpuno preskočiti doručak jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera posle 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. 
 
Ističu da osobe koje češće jedu manje obroke smanjuju rizik od dijabetesa.
 
Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu sa unutrašnjim "satom" tela, poznatim kao cirkadijalni ritam. Tako telo konstatuje da ste budni tokom dana, a kada padne mrak signalizira da je vreme za spavanje.
 
Prethodne studije su takođe pokazale da ishrana neusklađena sa vašim dnevnim ritmom može povećati rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i prekomerne težine. Iako je dijabetes češći kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se sada sve više javlja kod osoba mlađih od 40 godina.
  • Zamenik zamenika

    27.08.2023 06:56
    Zato zapadni svet radi od 9-5,da bi između ostalog ljudi mogli da doručkuju pre posla,ručak u podne i večera posle posla u 18,19h. Normalan bioritam.
  • neko iz mase

    26.08.2023 17:12
    nemoguca misija
    '' telo konstatuje da ste budni tokom dana, a kada padne mrak signalizira da je vreme za spavanje ''
    Znaci zimi kada mrak padne u 15:30 treba da idemo da spavamo?
    Ja sam penzionerka, mogu da jedem kad hocu, a sta ce zaposleni? Recimo oni koji rade od 6 u fantasticnim fabrikama sa pelenom na guzici? Ili oni koji rade od 8 a pre toga treba da razvezu decu po obdanistima, babama, skolama, ITD... u Srbiji gde su prava radnika na prvom mestu... Naravno kako kojima, ko razume, shvatice!
  • cool

    26.08.2023 17:12
    @V
    Pročitaj tekst do kraja, pronađi svoj sat, uđi u ritam, i naravno probudi se ranije :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.