Akcija davanja krvi u Parizu: Obeležena godišnjica lečenja srpskih naučnika ozračenih u Vinči 1958.

Članovi Srpskog nuklearnog društva su akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Parizu obeležili godišnjicu pomoći u lečenju koje je francuski institut Kiri pružio srpskim naučnicima 1958. godine.
Akcija davanja krvi u Parizu: Obeležena godišnjica lečenja srpskih naučnika ozračenih u Vinči 1958.
Foto: 021.rs (arhiva)

Pre 65 godina, u oktobru 1958, u Institutu za nuklearnu nauku u Vinči ozračeno je šestoro mladih naučnika. 

Kako lečenje od radijacije u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo moguće, naučnici su prebačeni na institut Kiri u Parizu, koji je imao reputaciju najboljeg instituta za lečenje radijacione bolesti u svetu.
"Akcijom davanja krvi u Parizu želeli smo da podsetimo na događaje iz 1958. i na ovaj način vratimo dug humanosti francuskim lekarima i običnim građanima koji su tada pomogli srpskim naučnicima", rekao je Luka Stančev iz Srpskog nuklearnog društva.
 
Francuski lekari su po prvi put u istoriji medicine sproveli presađivanje koštane srži, što je dovelo do uspešnog izlečenja pet od šest ozračenih naučnika. Donatori srži su bili obični građani, koji su rizikovali živote učešćem u do tada nepoznatoj proceduri.
 
U akciji davanja krvi u francuskom Institutu za donacije krvi učestvovali su naučnici iz Srpskog nuklearnog društva i mladi ljudi iz srpske dijaspore u Francuskoj.
 
Luka Stančev ističe da je cilj akcije bio obeležiti značajan događaj u istoriji odnosa Srbije i Francuske iz ugla humanosti, a ne samo nuklearne nauke.
 
U okviru obeležavanja 65. godišnjice ovih događaja, u Parizu će tokom vikenda biti održano književno veče o romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića i projekcija filma "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, snimljenog na osnovu Milašinovićeve knjige.
  • Slucaj

    16.10.2023 19:43
    Bez komentara...
    Knjigu "Dnevnik iz bolnice Kiri" Radojka Maksica (jednog od ozrscenih naucnika) treba posebno da procitaju oni koji pljuju odnos zapada prema nama. Bravo za ovu akciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.