Još jedno istraživanje potvrdilo: Muzika može da smanji bol

Od pesme "Hurt" grupe "Nine Inch Nails" u obradi Džonija Keša do hita REM-a "Everybody Hurts" - bol, obično emocionalna, večna je tema pesama.
Još jedno istraživanje potvrdilo: Muzika može da smanji bol
Foto: Pixabay
Međutim, muzika istovremeno može da deluje terapeutski, kao stvaran auditivni analgetik, prema istraživanju sprovedenom na montrealskom univerzitetu Mekgil. Zaključci objavljeni u časopisu "Frontiers in Pain Research" upućuju na to da omiljena muzika stvara emocionalni odgovor koji može ublažiti bol. 
 
Slušanje omiljenih pesama "može znatno smanjiti intenzitet bola i neprijatnosti", dok "nepoznate pesme nemaju takvo dejstvo", otkrio je glavni autor istraživanja Darijus Valevicijus, koji je isprobao delovanje niza melodija na 63 osobe.
"Možemo približno da procenimo da je omiljena muzika smanjila bol za jedan bod na lestvici od deset, što je barem jednako snažno kao lek protiv bolova bez recepta", kazao je Valevicijus.
 
Naučnici su to testirali tako što su učesnicima na ruku stavili termalni uređaj koji im je zagrevao taj deo tela do nivoa bola. 
Ispitanici su pritom slušali pesme koje su sami izabrali, one koji su im izabrali istraživači, a trećoj grupi nije puštana nikakva muzika. 
 
"Omiljena muzika, koju su učesnici istraživanja izabrali sami, imala je mnogo veći efekat na smanjenje akutnog toplotnog bola nego opuštajuća, ali nepoznata muzika", rekao je Valevicijus.
 
I prethodna istraživanja pokazala su da muzika može da pomogne u ublažavanju fizičkog bola, depresije i visokoga krvnog pritiska. 
 
Godine 2012. Centar za istraživanje bola Univerziteta u Juti objavio je hipotezu po kojoj "muzika može da skrene kognitivni fokus s bola", a neka ranija istraživanja pokazala su da terapija muzikom ili muzikoterapija može da smanji potrebu za količinom lekova i do 50 odsto. 
  • /

    24.11.2023 07:27
    /
    dodajte i maovu crvenu knjizicu pa cete se izleciti na onom svetu
  • zx

    23.11.2023 07:20
    muzika
    Kod mene je tako
    Stavim slušalice, pustim muziku koju volim (čak i klasičnu u rock stilu) i
    počinje da se punim pozitivnom energijom
    Čak i prevod reči sa engleskog i njihovo značenje u muzici utiče
    Probati sa pravom starogradskom muzikom, Vranjaskim i beogradskim pesmama.....
    -----------------------------------------------

    ...muzika koja smeta je hard i muzika koju ne razumemem (Ceca, Brena, kordunaška,...) ako spadaju u muziku

    ----------------------------------------------

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.