Osteoporoza je "tiha" bolest: Kako ojačati kosti i sačuvati ih od preloma?

Osteoporoza je bolest koštanog sistema u kojoj dolazi do takozvanog razmekšavanja kostiju.
Osteoporoza je "tiha" bolest: Kako ojačati kosti i sačuvati ih od preloma?
Foto: Pixabay
Gustina kostiju se postepeno smanjuje i one postaju krhke i lako lomljive, pa dolazi do preloma prilikom male traume, odnosno do preloma u padu sa sopstvene visine. 
 
O tome na koji način je moguće zaštititi kosti i sačuvati ih od preloma, razgovarali smo sa prof. dr Radmilom Matijević, fizijatrom-reumatologom.
Koji su glavni faktori rizika za razvoj osteoporoze?
 
Žene su u nekoliko puta većem riziku za nastanak osteoporoze, ali zabluda je da muškarci ne obolevaju od ove bolesti. Faktori rizika su rana menopauza kod žena, to je menopauza pre 45. godine, nasledni faktor, niska telesna masa, neki lekovi, nedostatak fizičke aktivnosti. Faktori rizika su i pušenje i alkohol.
Na koje znakove i simptome treba obratiti pažnju?
 
Problem sa osteoporozom je što je to "tiha" bolest. Ona ne daje nikakve simptome, ništa ne boli i pacijenti najčešće ni ne znaju da je imaju. Znak da postoji osteoporoza je prelom na malu traumu, na primer prelom ručnog zgloba pri padu na poledici. Takođe, kada dođe do smanjenja visine od oko 3cm može se posumnjati na osteoporozu. 
 
Da do toga ne bi došlo, potrebno je da pokušamo da postignemo što veći pik koštane mase i da pokušamo da ga održavamo što duže. Kosti generalno vole kada su opterećene. Zbog toga se treba baviti fizičkom aktivnošću u kojoj su kosti opterećene, a one na to odgovaraju boljom koštanom masom.
 
Koji su vitamini i minerali neophodni za zdravlje kostiju?
 
Da bi kosti ostale što duže zdrave, potrebna je kombinacija tri supstance. Pre svega, svaka kost da bi imala čvrstinu mora da ima odgovarajuću količinu kalcijuma u sebi. Da bi kalcijum došao do kosti, neophodan je D vitamin, a da bi kalcijum bio stavljen baš tamo gde treba, u koštani sistem, potreban je vitamin K2. Mi živimo na dosta dobroj geografskoj širini, sa dovoljno Sunca koje obezbeđuje proizvodnju D vitamina u koži. Međutim, pokazalo se da veliki deo populacije nema dovoljno tog vitamina. Zato je potrebno dodatno unositi vitamin D, barem u zimskim mesecima, kada nismo toliko izloženi Suncu.
 
U kojoj meri fizička aktivnost pomaže u održavanju zdravlja kostiju?
 
Fizička aktivnost koja je korisna kod osteoporoze može da se podeli u nekoliko segmenata. 
 
Pošto dolazi do preloma pri padu, izuzetno su bitne vežbe balansa da bi se to sprečilo. Nama se osećaj za ravnotežu gubi s godinama i zbog načina života u kojem dosta sedimo, pa je potrebno malo raditi na tome. Svi ljudi koji plešu, čak i u starijim godinama, imaju daleko bolji balans. Oni koji nisu u mogućnosti time da se bave, bilo bi dobro da u sigurnim uslovima, na primer oslonjeni na radni deo u kuhinji, pokušaju da prebace težinu na jednu, pa na drugu nogu, da pokušaju da stoje na jednoj nozi, da razvijaju i održavaju što bolji osećaj ravnoteže, jer je to prevencija da ne dođe do pada. 
 
Pored toga, bitne su i vežbe s opterećenjem, jer kosti vole opterećenje, pozitivno odgovaraju na to i povećavaju koštanu masu. S godinama dolazi i do smanjenja obima pokreta u svim zglobovima. Dobar test je da li možemo da operemo cela leđa, odnosno da li iz ramena možemo dovoljno da savijemo ruke. Za ovo su dobre vežbe tipa joge i pilatesa gde se održava obim pokreta u što je moguće većem rasponu.
 
Kako se utvrđuje da neko ima osteoporozu?
 
Osteoporoza se dijagnostikuje DEXA pregledom. Svakog ko zadobije prelom na malu traumu neophodno je poslati na taj pregled, a idealno bi bilo da ga uradi svaka žena na ulasku u menopauzu. Koštana masa se gubi najviše u prvih pet godina menopauze. 
 
Kod onih kod kojih se ustanovi da postoji osteoporoza, potrebno je početi terapiju, suplementaciju vitamina D i vitamina K2, dodati kalcijum ako ga nema u ishrani i redovno kontrolisati laboratorijske analize. DEXA pregled se radi na svake dve godine kao kontrolni pregled. To snimanje ne boli i nema neželjenih efekata.   
 
Kako se leči osteoporoza?
 
Jedna od velikih zabluda je da osteoporoza ne može da se leči. Postoje lekovi koji se piju jednom nedeljno ili jednom mesečno, a postoje i injekcije koje se dobijaju svaka tri meseca ili jednom godišnje. Uz njih, da bi ti lekovi delovali i zaustavili proces razgradnje kostiju, potrebno je unositi optimalne količine kalcijuma, vitamina D jer bez njega kalcijum ne može da dođe do kostiju, a bez vitamina K2 ne može da bude stavljen baš tamo gde treba. Jedan ciklus terapije podrazumeva korišćenje lekova barem dve godine nakon čega se ponovo radi DEXA pregled. Bitno je da pacijenti rade i na prevenciji pada kako ne bi došlo do preloma. 
 
Sama osteoporoza ne izaziva nikakve probleme za pacijenta, ali njene komplikacije u vidu preloma mogu značajno da smanje kvalitet života pacijenata, pa čak i da im ugroze život. To se naročito odnosi na prelom kuka, jer čak 75% ovih pacijenata nikad više ne bude samostalno u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao i na prelome pršljenova. Zato je jako bitno ovakve prelome prevenirati lečenjem osteoporoze.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.