Zašto nam je hladno kad imamo temperaturu?

Verovatno ste barem jednom u životu drhtali od hladnoće kada ste imali groznicu i temperaturu. Šta god uradili, s koliko god prekrivača se pokrili i čajeva popili, nikako vam nije bilo manje hladno.
Zašto nam je hladno kad imamo temperaturu?
Foto: Pixabay
To je zapravo dobar znak da se telo bori protiv infekcije, piše portal Everyday Health. Dodaju da će većina virusa i bakterija teško preživeti kada je temperatura tela veća od normalne. Povećanje od svega jednog ili dva stepena može zaustaviti mnoge štetne mikroorganizme u napadu na imunitet. 
Kada je reč o osećaju jake hladnoće za vreme temperature, specijalista primarne zdravstvene zaštite Nejt Favini ističe da se radi o normalnom fiziološkom odgovoru. Objašnjava da čim mozak prebaci unutrašnji "termostat" na višu temperaturu kako bi se borio protiv infekcije, ostatak tela će generisati toplotu kako bi postigao tu višu temperaturu.
U tom trenutku smo ispod svoje nove idealne telesne temperature pa nam je hladno, zbog čega ćemo drhtati i tresti se, prenosi Everyday Health. 
 
Favini još dodaje da "dok telo generiše toplotu kako bi postiglo veću temperaturu, mišići će se grčiti". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.