SZO: Drastičan porast broja obolelih od morbila u svetu, potrebna hitna kampanja vakcinacija

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije upozorio je da je za 10 meseci 2023. godine zabeleženo 30 puta više slučajeva morbila nego tokom cele 2022. godine.
SZO: Drastičan porast broja obolelih od morbila u svetu, potrebna hitna kampanja vakcinacija
Foto: Pixabay
Ujedno, SZO je apelovala da države da pokrenu hitne kampanje imunizacije.
 
U objavi SZO se dodaje da je razlog za toliki broj slučajeva malih boginja sve niži nivo vakcinacije protiv izuzetno zaraznog virusa koji izaziva groznicu, kašalj, a u retkim slučajevima i zapaljenje pluća, mozga i smrt.
U periodu od januara do oktobra 2023. godine registrovano je više od 30.000 slučajeva morbila, u poređenju sa 942 slučaja tokom cele 2022. godine.
 
"Potrebni su hitni napori na vakcinaciji da bi se zaustavio prenos i sprečilo dalje širenje. Od vitalnog je značaja da sve zemlje budu spremne da brzo otkriju i blagovremeno reaguju na epidemije morbila, koje bi mogle ugroziti napredak ka njihovoj eliminaciji", rekao je regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge.
Prema SZO, pandemija kovid19 ometala je rutinsku imunizaciju dece u periodu između 2020. i 2022. godine.
 
Procenjuje se da više od 1,8 miliona beba nije vakcinisano protiv morbila u tom periodu, a SZO je ukazala da su registrovani slučajevi u zemljama u kojima su morbile bile proglašene eliminisanim kao endemska bolest. 
  • Andrija Šrek

    24.01.2024 14:23
    ...
    Još jednom najiskrenije čestitke antivakserima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.