Francuska dozvolila kućne ljubimce u staračkim domovima: Deluju protiv stresa i izolacije

Boravak kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ribice i male ptice, od 1. marta je dozvoljen u staračkim domovima u Francuskoj, ali pod određenim uslovima.
Francuska dozvolila kućne ljubimce u staračkim domovima: Deluju protiv stresa i izolacije
Foto: Pixabay
O njima će se brinuti njihovi vlasnici, a ne osoblje domova.
 
Francuska vlada je u petak dala zeleno svetlo za prijem kućnih ljubimaca u staračke domove.
To posebno omogućava da osobe u domovima ne budu izolovane i da imaju kontinuitet u odnosu na ono što su imale u svom ranijem životu, saopštila je Nacionalna zajednica ustanova i domova za stara lica.
 
"To je zaista mera koja je izuzetno važna", navela je ta organizacija i dodala da kućni ljubimci imaju blagotvorna dejstva u borbi protiv stresa i izolacije.
Međutim, kućni ljubimci će biti dozvoljeni samo starim osoba koje su autonomne i mogu same da brinu o svojim ljubimcima.
 
Neće biti dozvoljeni "neobični" kućni ljubimci kao što su zmije ili životinje koje mogu da budu agresivne.
 
Starački domovi će morati da prilagode i urede svoje prostore, kao i da uvedu interne propise.

Teme

stari
  • Deks

    02.03.2024 23:44
    Osnovno u staračkim domovima je da svaki korisnik ima svoju sobu sa kupatilom. Bez toga ne vredi govoriti o kvalitetnoj nezi za stare. Starački domovi nisu zatvori da se nekog smešta u prostoriju sa više korisnika. Što se tiče kućnih ljubimaca verovatno će prouzrokovati više štete nego koristi. Dovoljno je da pas samo povremeno noću zalaje i time uznemiri komšije. Tu su i problemi sa higijenom koji će pasti na teret zaposlenih u staračkim domovima, jer korisnici ne mogu ni o sebi da brinu adekvatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.