Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).
Muškarac u SAD umro od kuge
Foto: Pixabay
Muškarac koji je živeo u okrugu Linkoln, na jugoistoku te države, umro je u bolnici, rekli su iz Odseka za zdravstvo Novog Meksika, prenosi ABC njuz, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.
 
Međutim, nema informacija o imenu muškarca, njegovoj starosnoj dobi, rasi i etničkoj pripadnosti.
Kuga se može lečiti uobičajenim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak veći su ukoliko pacijent rano potraži medicinsku pomoć, navodi su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
 
Odsek za zdravstvo rekao je da se članovi osoblja obraćaju stanovnicima tog područja i da će sprovesti procenu okoline u zajednici, kako bi utvrdili rizik oboljevanja od kuge.
Prema podacima zdravstvenog odseka, posljednji slučaj kuge kod ljudi u Novom Meksiku zabeležen je kod stanovnika okruga Torans 2021. godine.
 
Godinu dana pre toga zabeležena su četiri slučaja oboljevanja kod ljudi, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torans i smrtni slučaj u okrugu Rio Ariba.
 
"Iako se kuga često povezuje sa smrću miliona Evropljana tokom srednjeg veka, to nije iskorenjena bolest. To je ista bakterija koja je uzrokovala crnu smrt koja je desetkovala evropsku populaciju i zaista je i dalje prisutna. Još cirkuliše u današnje vreme", izjavila je za ABC njuz državna inspektorka za javno zdravstvo Erin Fips.
 
Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija "yersinia pestis".
 
Prirodno se javlja u zapadnom delu Sjedinjenih Američkih Država, naročito u ruralnim područjima Arizone, Kolorada, Novog Meksika i Jute, navodi CDC. 

Teme

kuga
  • Mile rent-a mozak

    13.03.2024 19:59
    U Nju Meksiku jedan čovek umro od kuge koja nije iskorenjena bolest.
    Od ove kuge u srbiji se ne zna tačan broj umrlih i onih koji će tek da umru.
    Bitno je da se " nosioci kuge" ludo zabavljaju i uživaju u pljačkanju ovih koji će oboleti kad-tad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.