Doktor objašnjava zbog čega je tokom trudnoće važno voditi računa o gvožđu

Uvođenje novog života u svet je jedan od najčudesnijih trenutaka u životu svake osobe.
Doktor objašnjava zbog čega je tokom trudnoće važno voditi računa o gvožđu
Foto: 021.rs (dr Dragoslav Šekularac/Privatna arhiva)
Međutim, taj period takođe zahteva pažljivo vođenje i brigu o zdravlju kako majke, tako i nerođenog deteta. 
 
Jedan od ključnih faktora u tome je pravilna ishrana, koja uključuje i adekvatan unos gvožđa. Gvožđe igra ključnu ulogu u trudnoći, pružajući podršku zdravlju majke i razvoju bebe. 
Kolika je važnost upotrebe gvožđa u trudnoći, koja je njegova funkcija i koje se komplikacije javljaju usled nedostatka, objašnjava Dr Dragoslav Šekularac iz KC Srbije sa klinike sa ginekologiju i akušerstvo.
 
Prvo, treba razumeti važnost gvožđa u trudnoći. Gvožđe je mineral koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća u ostatak tela. Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. 
Takođe, gvožđe je važno za razvoj bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije u trudnoći, što može rezultirati umorom, slabostima, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, niskom težinom novorođenčeta i drugim komplikacijama.
 
Dalje, važno je razmotriti efekte nedostatka gvožđa u trudnoći. Anemija u trudnoći može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe. Majke koje su anemične mogu imati povećani rizik od komplikacija tokom porođaja, kao što su prevremeni porođaj, nizak nivo hemoglobina i komplikacije sa placentom. 
 
Nedostatak gvožđa može oslabiti imunitet i povećati rizik od infekcija. Što se tiče bebe, nedostatak gvožđa može dovesti do niskog nivoa kiseonika u krvi, što može uticati na rast i razvoj, posebno mozga i nervnog sistema.
 
Sada kada smo razumeli značaj gvožđa u trudnoći i potencijalne posledice nedostatka, važno je istražiti strategije za održavanje optimalnog nivoa gvožđa. Prva i najvažnija strategija je unos hrane bogate gvožđem. 
 
To uključuje crveno meso, ribu, mahunarke, orašaste plodove, žitarice obogaćene gvožđem, lisnato povrće poput spanaća i kelja, suvo voće poput suvih šljiva i kajsija, i drugo. Pored toga, važno je kombinovati ove namirnice sa izvorima vitamina C, poput citrusnog voća, paprike i paradajza, kako bi se povećala apsorpcija gvožđa.
 
Međutim, ponekad unos hrane nije dovoljan da nadoknadi povećane potrebe organizma za gvožđem tokom trudnoće, posebno u slučajevima kada trudnica ima već postojeći nedostatak gvožđa ili kada je u pitanju višeplodna trudnoća. 
 
  
 
Ne smemo zaboraviti i situacije kada trudnice jednostavno ne mogu da jedu određenu vrstu hrane ili imaju mučninu i nagon na povraćanje tokom prvih meseci trudnoće, a neretko i tokom cele trudnoće. U takvim slučajevima, često se preporučuju suplementi gvožđa kako bi se osiguralo adekvatno snabdevanje ovim važnim mineralom. 
 
Ono na šta češto nailazimo u praksi kada propisujemo suplemente gvožđa jesu neželjeni efekti koje srećemo kod većine suplemenata gvožđa - mučnina, pečenje u stomaku i bolovi, zatvor ili dijareja, kao i slaba ili nedovoljna apsorpcija aktivne supstance.
 
Zato je moj izbor za trudnice baš BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster – zbog svoje jedinstvene i patentirane formulacije ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju. U odnosu na ostale preparate na tržištu procenat iskoristljivosti aktivnih sastojaka je i do dva puta veći, te su i rezultati mnogo brže uočljivi. 
 
Neželjeni efekti sistema za varenje (npr. zatvor) su svedeni na minimum jer BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster dolazi u formulaciji s proteinima surutke koja štiti gvožđe od oksidacije i pomaže da se spreči pojava ovih neželjenih efekata. Značajna pozitivna strana ovog preparata je da se može se uzimati na prazan stomak bez nuspojava u digestivnom traktu. 
Još jedna prednost Bivits ACTIVA Gvožđe Booster je što dolazi u pakovanju od 60 kapsula koje je dovoljno za dvomesečnu primenu jer jedna kapsula dnevno pokriva potrebe organizma za suplementnom gvožđa. Praktičan je i za trudnice koje su osetljive na gluten jer je gluten-free.
 
Uzimajući u obzir sve navedeno gvožđe igra vitalnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, transportu kiseonika, i razvoju bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe, uključujući anemiju, komplikacije tokom porođaja i poremećaje u razvoju. Stoga je važno da trudnice održe adekvatan unos gvožđa kroz ishranu, ali i suplementaciju.
 
Pored toga, važno je naglasiti i značaj redovnih kontrola nivoa gvožđa tokom trudnoće. Pravovremeno otkrivanje i tretiranje nedostatka gvožđa može sprečiti ozbiljne komplikacije i obezbediti optimalno zdravlje majke i bebe.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".