Pedijatri u domovima zdravlja imaju pune ruke posla zbog BRNU virusa i ujeda krpelja

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus.
Pedijatri u domovima zdravlja imaju pune ruke posla zbog BRNU virusa i ujeda krpelja
Foto: Pixabay
Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja.
 
Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu.
"Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka", kaže Golubović.
 
Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti dve, tri godine.
Inkubacija traje od tri do pet dana, a od simptoma je prisutna temperatura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica.
 
"Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se osip na šakama, stopalima i u ustima, koji liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija", navodi dr Golubović.
 
Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva lajmsku bolest.
 
"Savet roditeljima je da kada primete krpelja na koži detata, da se jave u svoj dom zdravlja kako bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti pedijatar", rekla je dr Golubović.
 
Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja.
  • Стевиша Мурињо

    11.06.2024 11:04
    Нека туже Циклонизацију ,ЗО Хигијену ,Национални Парк па ће да раде третмане и прскање

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.