Veštačko mleko za bebe puno aluminijuma

Najpopularnije bebi formule, među kojima su i Aptamil i Hipp Organic, sadrže i do 100 puta već količine aluminijuma nego majčino mleko, a to kasnije može uticati na zdravlje bebe, smatraju naučnici sa britanskog Univerziteta Keli.
Najpopularnije bebi formule, među kojima su i Aptamil i Hipp Organic, sadrže i do 100 puta već količine aluminijuma nego majčino mleko, a to kasnije može uticati na zdravlje bebe, smatraju naučnici sa britanskog Univerziteta Keli.

Ovi naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u medicinskom žurnalu "BCM Pediatrics", proverili su kvalitet preko 30 vrsta formula koje su prisutne na britanskom tržištu. U istraživanje su bila uključena i gotova mleka i formule u prahu, prenosi sajt beberzica.

Prethodna istraživanja povezala su visoke koncentracije aluminijuma sa neurološkim obolenjima, defektima koštanog sistema i demencijom u poznim godinama života. Proizvođači koji su se oglasili povodom ovog istraživanja, tvrde da ne dodaju aluminijum u svoje proizvode, ali da se mnoge formule pakuju u aluminijumsku ambalažu. Takođe, aluminijum je prirodan sastojak pojedinih komponenti mlečnih formula.

- Verujemo da je ovo suviše visoka koncentracija da bi je konzumirala deca u tako osetljivoj fazi njihovog razvoja. Mi znamo tako mnogo o aluminijumu, a opet isto toliko ne znamo o tome kako on utiče na ljude. Svi smo već sigurno čuli da je aluminijum povezan sa Alchajmerovom bolešću, a studije su pokazale da ima uticaja i na način na koji se formiraju kosti. On može da izazove i anemiju. Još uvek moramo da istražimo da li ostavlja i na koji način dugoročne posledice na zdravlje deteta koje pije ovakve formule - kaže profesor Kris Eksli.

Visok nivo aluminijuma zabeležen je i kod formula spremnih za upotrebu i kod onih u prašku. Takođe, istraživači su primetili da je nivo aluminijuma još i veći kod fomula koje sadrže soju. Kada su u pitanju gotova mleka, najnižu koncentraciju imalo je SMA toddler mleko. Koncentracija je u svakom sledećem mleku bila sve veća: Hipp Organic first infant, Aptamil hungry baby, SMA first infant i Aptamil first.

Najviša koncentracija zabeležena je u Cow And Gate i Aptamil-u za decu stariju od jedne godine. U praškastim formulama Hipp Organic growing up je imao najniži nivo aluminijuma. Nivo metala rastao je u: Aptamil hungry, Aptamil first milk i Hipp Organic follow-on mleku. Na drugoj strani skale, sa najvišim koncentracijama našla su se mleka od soje, pre svega SMA toddler i Hipp Organic first infant.

Neka od ovih mleka probila su za nekoliko puta koncetranciju aluminijuma koja je dozvoljena u vodi za piće. U Britaniji gornja granica aluminijuma u vodi postavljena je na 200 mikrograma po litru. Važno je napomenuti da ovo ograničenje za vodu nije nametnuto iz zdravstvenih razloga, jer uticaj aluminijuma nije sasvim istražen.

Kako je napomenuo profesor Eklsi, nije jasno odakle je aluminijum dospeo u mlečne formule, iz ambalaže ili samih sastojaka mleka. - Mi nemamo valjane kriterijume koji bi pokazali koja je sigurnosna granica za nivo aluminijuma. Zato i reba da ga smanjimo na najmanji mogući nivo - kaže Eksli i poziva sve proizvođače da na ambalaži jasno istaknu nivo alumunijuma i mleku.

  • vasilka

    02.11.2013 14:45
    info
    Me interesira za Hummana adaptirano mleko kakov kvalitet ima ne e spomnato vo tekstot. Fala
  • 11.10.2013 19:34
    Fora
    Nešto brkate ćirilicu i latinicu. Eh, kad patriJota benavi i naziva drugog patriJotom.
  • ПатриЈот

    11.10.2013 10:35
    А наш Јешић
    се наврзо на афлатоксин у нашем млијеку, који је за вријеме дс-оваца ваљао са 0,5%, а када је сконтао да одлази са власти спустио на 0,05%.
    Још да је сконтао ѕа АЛ, шта би тек онда било ... да не спомињем.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.