Kafić u Torinu ograničio boravak za stolom: 15 minuta za kafu, 45 za ručak

Jedan torinski kafić odlučio je da napravi izbor koji je istovremeno inovativan i kontroverzan: postavljanje jasnih limita za vreme provedeno za stolom.
Kafić u Torinu ograničio boravak za stolom: 15 minuta za kafu, 45 za ručak
Foto: Pixabay (ilustracija)
Uz vidljive table sa obaveštenjem - 15 minuta za kafu, 20 za doručak ili užinu, 45 minuta za ručak i 60 minuta za aperitiv.
"Bar Pastičerija Novanta", koji se nalazi u Korso Duka deli Abruci, uspostavio je sistem vremenskih limita. Odluka koja je brzo postala viralna na društvenim mrežama, izazivajući podeljena mišljenja među korisnicima, piše RTS.
"Upravljanje vremenom" nije novina u svetu ugostiteljstva. Mnogi lokali se već godinama suočavaju sa problemom "produžene posete" nekih gostiju koji, uz kafu ili piće, ostaju za stolom satima, možda čak i ne naručujući ništa drugo.
 
U Milanu su odavno usvojene dve smene u restoranima koje podrazumevaju da se prva smena večeravanja završava nakon sat i po sedenja za stolom nakon čega ste pozvani da ustanete i odete.
 
"Bar Pastičerija Novanta" je odlučio da postavi jasna pravila, verovatno da bi olakšao rotaciju gostiju. Poruka, napisana ljubazno, glasi: "Draga klijentelo, obaveštavamo vas o vremenskim limitima za boravak za stolom. Hvala na saradnji i razumevanju."
 
Ovo obaveštenje nije prošla nezapaženo, brzo je postala tema društvenih mreža, izazivajući žustru diskusiju.
Podrška: Ne možeš da zauzimaš sto satima
 
Oni koji podržavaju ovu odluku smatraju da je to izraz poštovanja prema drugim gostima, ističući da se ne radi samo o "vremenu", već o "poštovanju".
 
Neki korisnici društvenih mreža smatraju da je razumljivo da svaki lokal ima pravo da kontroliše prostor, naročito u vreme kada je poseta najveća. "Apsolutno je u redu", stoji u jednoj od objava, "ne možeš da zauzimaš sto satima samo za ispijanje kafe."
 
Takođe, neki korisnici podsećaju da u drugim gradovima, poput Milana, tempo života nije ništa sporiji: "Pa zar nije Milano grad u kojem se sve ubrzano dešava?", ironično komentariše jedan korisnik. A tu su i oni koji brane vlasnike kafića, tvrdeći da se suočavaju sa situacijom u kojoj neki gosti, sa samo nekoliko popijenih kafa, ostaju za stolom satima, možda ne trošeći ni evro više.
 
"Nisu ugostitelji krivi, već onaj ko je doveo do toga da kafić mora da postavi ovakav oglas". Ova primedba odražava problem koji nije stran mnogim lokalima, u kojima se ljudi, sa izgovorom da nešto naruče, često "useljavaju" za stolove, ne obraćajući pažnju na to da drugi gosti čekaju na slobodno mesto.
 
Ceo tekst RTS-a pročitajte OVDE.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Paradajz sa Galapagosa "evoluira unazad"

Divlji paradajz vrste Solanum pennellii sa Galapagosa pokazao je neobičan evolutivni obrazac - biljke sa mlađih zapadnih ostrva ponovo aktiviraju drevne gene koje moderne biljke više ne koriste.

Slovačka ograničava brzinu kretanja pešaka

Slovački parlament usvojio je amandman na zakon o saobraćaju kojim se od 1. januara 2026. godine uvodi ograničenje brzine od šest km/h za pešake, bicikliste, skejtere i trotinete na trotoarima.