Život
20.04.2015.
17:57
Ukoliko želite da izbacite šećer iz ishrane, vaš organizam biće vam zahvalan.
  • 22.04.2015 11:45
    Šta je šećer?
    Evo da razjasnimo zapravo šta je šećer, da ne bi neki lupetali kao ovaj "Šećeraš". Beli šećer je u stvari saharoza koji je disaharid jer se sastoji od JEDNOG molekula glukoze vezanog za JEDAN molekul fruktoze. Saharoza je takođe glavni šećer u većini drugih komercijalno kupljenih šećera uključujući smeđi šećer, melase, šećer od repe i javora, javorov sirup itd. Beli šećer se nakon izdvajanja melase podvrgava rafinaciji i pranju što predstavlja prećišćavanje šećernog sirupa i izdvajanje samo čiste saharoze u obliku kristalno belog šećera. Kakvih 90% hemikalije. To što dobijamo je čista saharoza. Nema hemikalije. Kada bi bilo 90% hemikalije, to bi ličilo na sve, samo ne na šećer, i bukvalno ne bi ništa mogao da zasladi. Pa sama vekna hleba sadrži 10% šećera, pa da li je sladak? Zato bez lupetanja molim.
  • Šećeraš

    22.04.2015 07:08
    Aman ljudi! Nije problem u šećeru, nego u belom šećeru, koji se prečišćava i izbeljuje krečom i raznim hemikalijama. To mu je tehnološki proces zbog kojeg je 5% glukoze, 5% fruktoze i 90% raznog hemijskog đubreta.
  • 21.04.2015 18:42
    Nikako bez šećera
    Pa ja lekara ne posećujem upravo zahvaljujući konzumiranju šećera. A od samog čistog vazduha i voća čovek ne može da se najede. Ja nisam biljka koja samo vegetira, već neko ko radi za šta treba snaga. Lako biti zdrav kada ne radiš fizički i samo jedeš voćke i udišeš svež vazduh. Inače poznajem jednu sektašicu, koja smatra da između ostalog beli šećer "beli smrt". Mršava je, i neču ni da ti najbrajam od koje sve bolesti boluje. Upravo spremala posuđe sa filterom za vodu svojoj prijateljici koja boluje od raka dojke. Srećom njen muž normalan pa je i zdrav, pa možemo popiti kafu zašećerenu.
  • IvanNS

    21.04.2015 14:58
    Ko je strucan?
    Pa nutricionista, naravno... lekaru super dodje da nastavis da se trujes secerom, pa da se opet vidite :)

    Cist vazduh, aktivnosti, povrce samo sezonkso, puno proteina, bez procesovane hrane (uklj. psenicu) i videcete koliko vam je secer potreban (ili nije) :)

    Naravno, ja pricam iz sopstvenog iskustva gde sam celu deceniju patio od nenormalnih padova secera i malaksalosti, a pored toga obozavam kolace i sve slatko na svetu. Pozitivnu sam promenu doziveo, pa zelim istu vama.
  • none

    21.04.2015 12:11
    Da li neko može da mi navede bar nešto što nisu dokazali da je štetno....
  • 21.04.2015 11:20
    Nikako bez šećera@Suggy
    Pa nećemo jesti samo glukozu i sladiti sve sa glukozom. Inače sam beli šećer se sastoji 50% od glukoze i 50% od fruktoze u koje se pretvaraju u našem organizmu.

    @IvanNS - Cista nauka, ljudskom telu je šećer normalan u odgovarajućim količinama. Zato ljudsko telo proizvodi inzulin u dovoljnim količinama. Ne konzumiranje šećera je mnogo štetnije od konzumiranje šećera, a izbacivanje šećera iz ishrane vrlo pogrešno i opasno po naše zdravlje, jer šećer je neophodan u funkcionisanju ćelija i rada organizma. A sa našom ishranom ne unosimo dovoljno prirodnog šećera pa nam je neophodan beli šećer. Drugo da nam ishrana sastoji samo isključivo od voća, povrća i žitarica pa možemo izbaciti beli šećer. Pa meni lekari savetovali da nosim za sobom slatko ako mi padne šećer da pojedem. Pa ako oni nisu stručni iz te oblasti, ko je je? Zahvaljujući njihovom savetu ja nemam uopšte problema odavno. Zašto sebe da mučim sa nečim drugim možda nečim što će mi ugroziti zdravlje?

  • IvanNS

    21.04.2015 10:11
    Cista nauka
    Ljudsko telo NIJE naviknuto za procesovane secere. Poznat je osecaj slabosti bez neceg slatkoga, ali to je preterano izbacivanje insulina u sistem da bi se regulisao nivo secera u krvi. Cim se sam secer izbaci iz ishrane, telo normalnije funcionise i nema vise osecaja slabosti.

    Potpuno razumem Anonimusa i osobu "Neko" ali probajte da izbacite mesec dana SAV secer, ukljucujuci voce, pa cete videti sta je PAVA energija.
  • 21.04.2015 09:18
    Suggy
    Nije secer,glukoza je izvor energije za nase telo. Izvor glukoze moze biti i slatko i slano. Akcenat bi se trebao staviti na to koja hrana nas duze drzi sitim.Cokoladice naglo podizu, a zatim spustaju secer i posezemo za jos, i tako u nedogled. Te oscilacije secera uticu na raspolozenje i apetit za slatkim. Jedna pomorandza se vari u zelucu i do 12h, ne zbog secera nego zbog vlakana, ako napravite sok od te pomorandze isto vam je da li ste uneli kupovni sok ili domaci, jer ste unistili sva vlakna(pulpu) koja nas drze sitim.
  • Miljana

    21.04.2015 08:35
    Mesec dana bez secera
  • 21.04.2015 07:18
    Nikako bez šećera
    Pa ja sam bolestam upravo ako ne jedem šećer. Jer dolazi do pada nivo šećera u krvi, nesvestici, slabljenu vida itd. I uvek moram imati nešto slatko u džepu, i čim pojedem nešto slatko, sve se stabilizuje. Šećer organizmu potreban, naravno ne u preteranim količinama, plus veliki je izvor čistih ugljenih hidrata(energije) što je dobro ako obavljamo teške fizičke poslove. Inače šećer je glavni izvor energije našem telu.
  • 20.04.2015 22:04
    O tome I ne razmisljam,kada mi dodje jedem I ima perioda kada mi se uopste I ne jede.
  • 20.04.2015 18:38
    Secer je maaajka brate. Branko kockica je jos pevao o kucama od cokolade.
  • neko

    20.04.2015 18:14
    ovo za ne poverovati
    kako moze ljudski organizam opstati bez secera? hallo.....voce i jos neke stvari koje uzimamo imaju secera ali ne dovoljno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna