Autor: Hina

Život
04.06.2019.
22:01
Uspeh HBO-ove američke televizijske mini serije, čija je tema najveća svetska nuklearna katastrofa u Černobilju, povećao je broj turista koji žele da posetie elektranu i grad duhova u blizini elektrane, piše u utorak agencija Rojters.
  • kimi

    05.06.2019 16:01
    @Srđan

    Decko aj smanji malo dozivljaj sa pljuvanjem CCCP ..
    Zar ti mislis da ovakvih ,msm ne bas bukvalno, ali zar mislis da ovakvih stvari nije bilo radnije svuda pa se cutalo? Naravno ne u ovoj meri ali ...

    2011 , Fukosima, i dan danas izbacuje zagadjenu vodu u okean, TEPCO non stop lagao , korumpiran , i pre dve godine u srcu reaktora su poslali robota koji moze da izdrzi do 1000 Siverta , i izmerili su radijaciju od cc 530 Siverta, znaci SVI i naucnici fizicari ,svi su bili zaprepasceni visinom radijacije! i to je pre 2 GODINE izmereno ,6 godina nakon cunamija ..
    Tako da mani me CCCP komunisti lazovi, a ovi ostali evo sve trce na tacni overeno pecatom da dostave svakom licno vrata do vrata o tome sta se desava u demokratskim nuklrearkama ...
    Msm ne seri..
  • lala4ever

    05.06.2019 12:59
    @Logi
    Bolje ti proveri da nemaš na zgradi ili u blizini radioaktivni gromobran (onaj u obliku levka). Pored toga ti ni osiromaš(ć)eni uranijum nije potreban.
  • Mastodont

    05.06.2019 09:07
    @Logi

    Ako su oni polusvet, onda si ti, koji dovodiš u pitanje stravičan broj žrtava i bahatost i nesposobnost totalitarnog režima koji ih je izazvao, eventualno četvrtcrv. Što je najjadnije, kladim se da se inače proseravaš o hiljadama žrtava osiromašenog uranijuma, kemtrejlsima i sličnom.
  • @Logi

    05.06.2019 06:57
    Naravno da je cilj diskreditacija. Ovo je prelomno razdoblje. Broj žrtava uključuje porast u obolelim od raka, a tu je u pitanju statistika - jako plodno tlo da se stvari prikažu onakvima kakve želite, onima koji nisu upoznati sa materijom. To koriste svi. Ali, ništa ne može sakriti činjenice koje su dovele do havarije. Tu nema potrebe za licitacijom. Reaktor je konstruisan izuzetno nebezbedno. Sami su gradili materijal za svoju diskreditaciju.
  • Bela Lagonda

    05.06.2019 06:15
    @Logi
    Čekajte, ako već Belorusija, čiji je predsednik Putinov verni saveznik i poznati sovjeto-nostalgičar, procenjuje broj žrtava na 115 hiljada, zašto bi to bila diskreditacija Sovjetskog Saveza? Belorusija je, inače, bila najdirektnije pogođena radijacijom, jer se černobilska nuklearka nalazi u blizini granice Ukrajine sa Belorusijom.
  • :/

    05.06.2019 00:07
    -
    @logi

    Radijacija ubija posredno, polako i na duge staze. Sve osim onih koji su bili izlozeno njoj neposredno. Njih ubija odmah.
    Pogledajte "Chernobyl 3828" za dozu jezivosti i realizma.
  • @

    04.06.2019 23:51
    @Logi
    Mislim da je '90' mala cifra za Novi Sad, naročito ako se setite da nas je posle Černobila zadesilo bombardovanje '99, a zatim Fukušima, pa Sirija...
  • Srđan

    04.06.2019 23:41
    @Logi
    Tvoj voljeni SSSR je u početku čak tri dana negirao (i to pred DOMAĆOM javnošću) da se dogodila ikakva nuklearna nesreća, dok je evakuacija otpočela tek dva i po dana kasnije (da se odmah odreagovalo, 90% života bi bilo spašeno).

    Da te podsetim: ostatak sveta je za černobiljsku nesreću saznao tek nakon što je (kroz dva dana) masivni nukearni oblak stigao do najistočnije švedske nuklearne elektrane (1000 km) i aktivirao radijacijske alarme na toj nuklearki. Sovjeti su prvo negirali, pa priznali tek nakon što su švedske vlasti obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

    Kada je vrag već uveliko odneo šalu, vlasti SSSR su na državnoj televiziji krenule u besmisleno potezanje "whataboutism-a" o prethodnom nukleanom akcidentu kod Harisburga (Pensilvanija, SAD, 1979.), iako je Harisburg, makar po pitanju količine oslobođene radijacije, bio mala maca za Černobilj (sa 400 puta jačom radijacijom od Hirošime), dok su manjkavosti u dizajnu reaktora priznate tek nakon raspada SSSR.

    I sve se to dešavalo za vreme najdemokratskijeg sovjetskog lidera od Staljina naovamo: Gorbačova (mogu tek da zamislim kakvo bi bilo ophođenje da se to desilo za vreme Brežnjeva, Hruščova, pa i danas, za Putinova vakta).

    Ali se zato vi rusofili/sovjetonostalgičari ne libite da u tabloidnom (pardon: blatoidnom) "fake-news" maniru osporavate (ili makar dovodite u pitanje) čak i američko sletanje na Mesec (što ni samom Sovjetskom Savezu, a ni današnjoj Rusiji, nikada ni na pamet nije palo).
  • kimi

    04.06.2019 23:38
    @Logi
    Zavisi sta smatras pod zrtvama?
    Dal si svestan da je .. dal iznad reaktora ili na tom samom krovu radijacija bila 111 Siverta?
    Dal znas da covek za 100g od prirodnog zracenja zaradi 0.2 Siverta , za 100g!
    Apsolutno nije moguce da je od 500.000 likvidatora, kako ti kazes, samo 90 njih umrlo!
    Nije moguce ,nije ovo bio pozar ili poplava, nego nesto sto se nikad u istoriji planete nije desilo, gde mnogi nisu imali pojma uopste sta je radijacija, verovatno niko osim onih koji su radili tamo.
    Kako je moguce da pored tolike radijacije, prasine koju su udisali na kraju bude samo 90 zrtava??
    A da ne pricamo o Belorusiji ,ostatku Ukrajine, i na kraju krajeva , cele Evrope, jer svuda je pre ili kasnije dosao radioaktivni oblak, i zagadio i vodu i hranu.
    Dakle ,aj mi samo reci kako ti , a kako i ti tvoji merite broj zrtava?
  • ××

    04.06.2019 22:55
    Logi nemoj da pravis zrtve citanja tvog komentara , vidi se da se neki novinar napalio jel gleda seriju pa vec danima gura ovu pricu , kazu lose u Srbiji nema se , a ima se 500 dinara za hbo mesecno ...Takvo zracenje je u Srbiji sad najgore po ceveka.
  • Logi

    04.06.2019 22:28
    žrtve gledanosti
    Polusvet. Zašto bi iko išao u tu pustoš? Možda da bi ispucao 289384 selfija i objavio uz heštegove poznate serije? Licitira se brojem žrtava radi gledanosti neke serije ili diskreditovanja SSSR. Grinpis je čak licitirao sa 600 hiljada žrtava. Kao da nije dovoljno diskreditovan već. Ako neko zaista želi da sazna nešto o žrtvama te nesreće, čitaće izveštaje međunarodne komisije ili naučnika koji su obavili analize na licu mesta, kao što je Brit Salbu. Ti izveštaji govore o daleko manjem broju žrtava (90), što ukazuje na to da neko možda ima interes da "napumpa" cifru i širi paniku. Moje nije da kažem ko je u pravu, samo primećujem da postoji enormno neslaganje u ciframa koje ukazuje na manipulicije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna