Autor: 021.rs

Život
20.01.2020.
13:35
Svakog dana u Srbiji jedna žena oboli, a četiri umre od raka grlića materice, pokazuju podaci Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
  • ZENA

    20.01.2020 20:05
    LECENJE
    Kol centar vam moze zakazati ginekoloski pregled samo ako duze od godinu dana niste bili kod ginekologa. Ako je to vreme krace, zakazujete sami. Na telefon Kol centra jos se neko i javi, ali na telefon ginekologa u Domu zdravlja Zmaja Ognjena Vuka NIKO. Mozete zvati danima, niko. Znaci, moram otici licno da zakazem. A KADA ODEM KOD GINEKOLOGA, NE MOZE SE ISTI DAN URADITI I PREGLED I ULTRAZVUK. Samo jedan dan u nedelji ginekolozi rade ULTRAZVUK, ali tog dana ne rade preglede. Znaci, moram da idem tri puta: da zakazem, da obavim pregled i da uradim ultrazvuk. A kolposkopiju uglavnom i ne rade. Ako vam Papa test bude dobar, vi ste na konju, mirni ste pola godine, ili godinu. A ako vam stigne los rezultat, jao vama. Opet idi licno da zakazes, pa cekaj kada ce ti zakazati. Moja rodjaka je imala los Papa test i ponovo se na telefon NIKO nije javljao. Otisla je privatno, primili je vec za dva dana, uradili biopsiju, rezultat pokazao predmaligne celije na grlicu materice. Odmah joj zakazali intervenciju radio talasima. Odradili u opstoj anesteziji, opet uzeli biopsiju sa povrsine koja je odstranjena. Cim je stigao rezultat, ponovo je pozvali, sve joj objasnili, uradjeno je na vreme, a da se cekalo, godinu, dve, eto raka grlica materice. Dobila terapiju i svakih pola godine ce ici na kontrolu. NE PITAJTE KOLIKO JE TO SVE KOSTALO. A ZASTO se tako ekspeditivno ne radi u drzavnim ustanovama? I KOLIKO IMA ZENA KOJE NEMAJU NOVACA DA IDU PRIVATNO? Zasto mi placamo zdravstveno osiguranje?
  • ha

    20.01.2020 15:20
    Deder istrazivacki novinaru pokusaj da pozoves Dom zdravlja Novi Sad i da kazes da nisi bila 5 godina na pregledu i Papa testu, pa da vidis koji ce ti termin dati za taj preventivni pregled. Ja ne znam ni jednu osobu koja se nije odazvala na poziv za besplatni papa test, ukljucujuci i mene 2015. godine kad su me zvali taj jedan put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna