Autor: Euronews Srbija

Život
12.03.2023.
17:27
Tate u Srbiji mogu da koriste odsustvo sa posla radi nege deteta, ali je tu zakonsku mogućnost prošle godine iskoristilo samo 373 očeva.
  • lemi

    18.04.2023 19:41
    Da li neko zna sta otac treba da ima od dokumentacije i kojim redosledom se vadi dokumentacija ?
  • mik

    13.03.2023 10:55
    mislim da su Svedjani i Norvezani doneli ovave zakone zato sto kod njih gej parovi mogu da gaje decu, a oba su "ocevi" pa da ne bi bilo (zakonske) zabune ko je ko/sta tom jadnom detetu.

    Ja sam oba puta uzeo po 2 nedelje godisnjeg kada su nam se rodila deca. Ako Bog da, bice i treci put :)
  • Shimmy

    12.03.2023 23:41
    @LOL
    kao sto sam i napisao u praksi zena da velikim primanjima se nece skrasiti sa covekom koji ima 3 puta manju platu. Te ce jako retko finansijski imati smisla potez da musko "preuzme" bolovanje.
  • Lalo

    12.03.2023 21:47
    hau jes no
    Ovo rešenje postoji odavno i zapravo je loše. Pravo rešenje bi bilo kada bi otac mogao da uzme bolovanje nakon prve godine, kada dete obično prestaje sa dojenjem, pa da se brine o detetu dok ne napuni dve godine, kada bi dete trebalo da bude u potpunosti spremno da pođe u vrtić. Naravno, podrazumeva se da u vrtićima - državnim - bude dovoljno mesta, a ne da se od njih pravi sprdnja kao sada.
  • Pekar

    12.03.2023 20:49
    E pa u GU za opste poslove muskarcine i ovo koriste.
  • Vesna

    12.03.2023 20:16
    Nakon rodjenja treceg deteta imala sam bolovanje od dve godine. Odnosi na poslu su takvi da sam morala da se vratim posle godinu dana. Moj muz rafi u drzavnoj firmi pa je preuzeo bolovanje. Placali smo zenu koja je cuvala dete, dolazila pred moj odlazak i odlazila kuci kad ja dodjem. Muz je uzivao godinu dana. Jedino me boli kad dan danas prica kako se zrtvovao i cuvao dete,...
  • Krle

    12.03.2023 19:50
    Pare su u pitanju
    Pored navedenih razloga, jedan bitan razlog zašto očevi ne idu na odsustvo je novac a to se ne navodi. Kada bi dobijali 80% plate i kod nas bi očevi išli na odsustvo par mjeseci.
  • LoL

    12.03.2023 18:48
    Ta mogucnost postoji odavno, ali ovde preovladava jos uvek vecinom balkanski mentalitet gde je uloga oca koji se bavi svojim detetom svedena na minimum. Ne smatram da su ti muskarci i zene krivi za takvo misljenje, tako su uceni ceo zivot i verovatno su samo takvu dinamiku i vidjali u svojim roditeljskim domovima. Mi smo odluciilu zajedno da ja ostanem kako majka na porodiljskom iz finansijskog razloga ,muzevljeva plata je bila trostruko veca od moje. Da je bilo obrnuto muz bi rado ostao sa detetom, nikad mu nije bio problem da presvlaci, kupa, hrani zabavlja svoje dete. Na zalost vecina (cast izuzetcima) nikad ne presvuce svoje dete, nahrani kamo li da se bavi s njim sve dok ne bude dovoljno veliko da ponekad igra fudbal u parku s njim. U svakom slucaju kolektivno smo vema zaostali.
  • Shimmy

    12.03.2023 18:32
    ispiracina mozga i nelogicnost
    Prvo zene nikad nece izabrati partnera koji manje zaradjuje od njih. Jednaka ili veca zarada.
    Drugo, radi se na picifikaciji muskaraca, nema nista muzevno u odluci da ti provodis vreme sa detetom a majka za to vreme rmbaci 8-10h kod nekog drugog.
    Cak i kada bi postojao izbor da istovremeno budemo na bolovanju umesto da "preuzmem" bolovanje od supruge, smatram da to ne bi bilo u interesu porodice. Biznis je brza i surova stvar, ako se bez nekog moze godinu dana, nebitan je i kad se vrati.
  • Igor

    12.03.2023 17:39
    Pa žene su uglavnom i bolje od muškaraca u tom poslu, ali ako mama radi od kuće, zašto tata ne bi iskoristio odsustvo kad već može da se bira?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna