Autor: Tanjug

Život
21.09.2023.
16:32
Genetičar Miloš Brkušanin je govoreći o testiranju beba na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), koje je počelo pre sedam dana u Srbiji, rekao da je pristiglo oko 1.000 uzoraka u laboratoriju.
  • scp - 096

    23.09.2023 21:02
    Bravo za inicijativu i mogućnost spasavanja života!!!!
    A svi oni koji se plaše da će uzorci biti zlopotrebljeni molim da više nikada ne daju krv, urin i ostali biološki materijal na analizu, zato što može da bude zloptrbljen. Ma ni šećer da provere u apoteci, kako bi sačuvali svoju dragocenu DNK. Ni decu da nemaju, jer i preko dece i srodnika može da dođe do njihovog DNK. Čuvajući svoju dragocenu DNK učiniće uslugu čovečanstvu isključivši se iz genskog fonda ljudi
  • Voodoo

    22.09.2023 08:32
    Neobavestenost
    I neznanje je jako opasna stvar. Retko ko zna šta je SMA jer nije imao dodira, ne zna nikoga ko tu bolest ima. 2016.god sam nosio o svom trošku amnionsku tečnost na Biološki fakultet kod profesora iz teksta na testiranje za SMA. Meni je itekako bilo važno ako ne i najvažnije da ispitam gen za SMA u samoj trudnoći. A ovamo sa druge strane imamo opet teorije zavere. Bas nekom treba vas DNK i baš može nešto sa tim da uradi. Takvima je bolje da ne izlaze iz kuće/stana uopšte bilo gde i ne komuniciraju sa ikim bilo kojim vidom komunikacije…
  • Petar

    21.09.2023 21:12
    Nepopularni komentar
    znam, ali naš genski zapis (koji sada zovu kod) je mnogo privatniji i neuporedivo značajniji podatak od jmbg, broja lične karte, izvoda bankovnog računa, zbirno. A nije regulisana upotreba takvih podataka. Kad se mora, mora se, samo razmisliti i o tome.
  • Dejan

    21.09.2023 20:04
    dadada
    Eto uzimamo dnk svakog novorodjenceta za naravno "nase dobro" i testiraju ga kao na nesto sto je koliko cesta pojava???
    Ko to placa i finansira??
    Jel moze da se sazna pozadina toga pa ce mozda jos neke stvari biti jasnije??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna