Život
18.07.2013.
16:47
Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21, a američki istraživači napravili su veliki pomak ka njgovom izlečenju.
  • 20.07.2013 14:27
    Svakako bi i za dete i za one koji ga vole, bolje bilo da ono nema posledice ovog genetskog poremecaja, i zivot kakav to nosi, i velika bi stvar bila kad bi se i njima omogucila sansa za zivot kakvu ostala deca imaju, sta god da s njim kasnije naprave.
  • mama deteta sa daun sindromom

    19.07.2013 17:40
    i dalje nam trebaju
    Verujte, trebaju nam. Oni su srecni, a nas oplemenjuju. Daun sindrom ne boli, mozda roditelje bole predrasude, ali to je drugi problem. Zivela medicina, ucinite sve da se radjaju zdrava deca, a prihvatite ih onakve kakvi se rode. Deca sa DS se mogu dobro vaspitati, nauciti mnogim stvarima, samo im treba podrska kroz zivot. I opet, ne dom, nikako, molim vas nemojte o tome nikada razmisljati kao dobrom izboru za bilo kakvo dete.
  • D.

    19.07.2013 15:13
    ispravka
    Napravih lapsus ni ne primetivsi. Htedoh reci logika nam nece dopustiti da propustimo sansu da napredujemo kao ljudska bica i unapredjujemo, kako sebe tako i svoje bliznje.
  • D.

    19.07.2013 13:53
    @Mama
    Da li ste pazljivo procitali vest? Tu vam lepo pise da su uspeli da "izbrisu" hromozom koji je visak a odgovoran je za Daunov sindrom. I anonimus nigde nije rekao da je Daun bolest vec invaliditet a vi kazete da je stanje. Svaki invaliditet je stanje s toga autor komentara nigde nije pogresio. I da, nije sebicno ni u kom slucaju voleti dete sa Daun sindromom, ali reci da su nam oni potrebni jeste sebicno prema toj deci kad im se pruza sansa da vode normalan i zdrav zivot. Komentar mame deteta sa Daun sindromom jeste lep i stav je na mestu, pun emocija i ljubavi. Ali logika nam nece dopustiti, nadam se, da napredujemo kao ljudska bica i unapredjujemo, kako sebe tako i svoje bliznje.
  • mama

    19.07.2013 08:02
    Anonimus - @mama deteta sa daun sindromom - treba
    Daun sindrom nije bolest nego stanje. Trajno. Voleti dete sa Daun sindromom nije sebicnost. Mame ne odlucuju kakvo ce dete roditi. Svaka ocekuje zdravo. Hromozomi se ne mogu gumicom izbrisati. I rodjenje drugacijeg deteta se ne moze izbrisati. A to sto veliki deo dece sa Daun sindromom bude smesteno u instituciju je sramota celog drustva. Cak i zdravstveni radnici roditeljima savetuju da se deca smeste u dom. Ko je zainteresovana da nesto vise sazna o tome kako "napeduju" deca u institucijama, naka pogledaju izvestaje "Mucenje a ne lecenje" i "Sklonjeni i zaboravljeni".
  • 19.07.2013 07:18
    @mama deteta sa daun sindromom
    Mama, svaka čast! Rešpekt i veliki pozdrav.
  • 19.07.2013 06:37
    @mama deteta sa daun sindromom - trebaju nam
    Izvinite na iskrenosti, ali ja u životu nisam čula ni pročitala sebičniji komentar. Nema razloga da se nekome ne omogući zdrav život, ako postoji i najmanja nada za to. Ti "viši razlozi" da neko trpi invaliditet ne postoje. Vaša ljubav je očigledna, ali većina takve dece je u domovima, što dovoljno govori o želji i mogućnostima roditelja da se posvete nekome ko je u potpunosti zavistan od njihove brige.
  • Marina

    18.07.2013 21:51
    @Mama Deteta Sa Daun Sindromom
    Rekli ste u par rečenica više nego što je mojih troje klinaca čulo o Daun sindromu za celokupno školovanje!
    Imate moj duboki naklon, potrudiću se da Vaš divan post proširim po društvenim mrežama što je više moguće.
  • R2D2

    18.07.2013 21:36
    @trebaju nam
    Hvala na divnom komentaru.
  • mama deteta sa daun sindromom

    18.07.2013 19:55
    trebaju nam
    Verujte da ima razloga zasto postoje osobe sa Daun sindromom. A to je da nas nauce da pruzamo i dajemo ljubav, da se zajedno sa njima smejemo, da budemo zadovoljni malim stvarima koje su i najbitnije - zdravlje, toplina porodice, mir, muzika. Oni su topli, iskreni, dobronamerni, pazljivi, humani, veseli ... Imaju sve ono sto vecini drugih ljudi nedostaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna