Život
03.04.2014.
17:21
Vegetarijanci obično misle da su u prednosti nad svaštojedima po pitanju zdravstvenih aspekata ishrane. Međutim, novo istraživanje pokazuje da nisu u pravu.
  • majka

    07.04.2014 05:14
    @Miki
    imam drugarice koje se hrane iskljucivo vegeterijanskim nacinom i iskreno ne mislim da su zdrave, i stvarno se lose hrane, ponajvise testom. Nisam ovo rekla napamet. A smatram da mogu da komentarisem vegeterijanstvo jer sam i ja bila vegeterijanac. Otisla sam u inostranstvo 2005. godine i zivela sama. Bilo mi je ogavno da pripremam meso, mogla sam priustiti sebi restoran bar jednom nedeljno i tamo da jedem meso medjutim prestala sam i to. Hranila sam se bas zdravo, spremala sebi obroke i to vrlo cesto obroke tzv zive hrane i td. Tad sam se i upoznala sa mnogo novih namirnica koje jos uvek nisu bile hit ajd tako da kazem kod nas u Srbiji a koje su izuzetno zdrave (tako da vas komentar da ne znam ili nisam cula za neku hranu ne zelim uopste sama da komentarisem). Nakon duzeg vremena shvatila sam da mom organizmu fali meso. smatram da organizam moze da sam shvati da mu nesto fali, npr to je ono kad biste jeli nesto ali ne znate sta, imate voca u kuci ali ne biste bas to voce vec nesto drugo (ne mislim na neke grickalice i ostalo) i onda sam pocela ponovo da jedem meso naravno postepeno. I dalje se "odmaram" od mesa tako sto drzim post i sl. Vratila sam se u Srbiju i dobro razmislila kako zelim da se hranim. Odlucila sam se ipak da bduem svastojed. Cak sam imala i kokoske i iskreno kad je prvi put trebalo da zakoljem kokosku mislim da sam jedno 20 puta rekla "Boze oprosti mi" ali sam to uradila upravo zbog svog deteta jer znam da je bitno da moje dete jede domace, sveze i zdravo. I dalje imam problem sa mesom u smislu da mi je ljigavo i da mi smrdi tokom kuvanja ali ga jedem sve u slast kad je gotovo. Ubedjenja su razna. A ne treba ici protiv prirode. Mi smo svastojedi i treba sve da jedemo. Sto se tice superzdravih namirnica tipa kinoje, amaranta, godji bobica, šitaka i sl sam iskreno odustala. Soju vise ni u kom obliku ne konzumiram. Razmislila sam i tako odlucila. Moji baba i deda su dugo poziveli hvala Bogu a nisu jeli godji bobice i sl. Nisu imali zakrcenje krvnih sudova. Ma nikad bananu pojeli nisu niti narandzu. Domace i sa nasih prostora. Kad sam rodila dete i pocela da joj uvodim cvrstu hrane to je upravo bila i preporuka pedijatra. HRANA SA NASIH PROSTORA. Znaci da imam kompot od sljiva, domace sokove, zamrznute visnje, suvo grozdje i td. Ovo je moj stav naravno. Svako ima pravo na svoje misljenje ali nametanje vegeterijanstva detetu je po meni zlocin. Plus deca nemaju zakrcenje krvnih sudova i slicne probleme da ima trebaju "superzdrave" namirnice koje njihovi stomacici ni ne mogu da svare niti da preuzmu iz njih zdrave sastojke
  • Miki

    04.04.2014 21:10
    Ja stvarno ne vidim poentu bilo kakve rasprave ovde. Vegetarijance savršeno ne zanima šta misle mesožderi i obrnuto. Mesožderi se ponašaju kao svaka većinska grupa prema manjinskoj u Srbiji. A Srbija je jadna duboko tradicionala, zaostala i zatucana zemlja. Drugo, brkate vegetarijance sa veganima u vezi sa onom pričom o smetnjama u trudnoći. A ovo poslednje je najbolje, jadni vegetarijanci žive na sendvičima i testu, ha, ha. Draga moja, jedemo hranu za koju ti nisi verovatno čula da postoji, a mnogo je jeftnija od mesa.
  • majka

    04.04.2014 11:11
    @Lol
    u potpunosti se slazem sa vama. Mi smo svastojedi, a maloj deci se niposto ne sme nametati vegeterijanska ishrana. Slazem se i sa tekstom. Vecina vegeterijanaca zivi i hrani se losije od nad svastojeda. Oni zive na sendvicima nazalost i na testu. Koje ni pod razno nije dobro. Retko ko ima novaca da se zdravo hrani iskljucivo vegeterijanskim nacinom zivota a da to bude kvalitetno. Zivim na selu imam bastu, jaja, pile, kozije mleko, kravlje sve domace ako nemam onda kupim domace i smatram bez obzira sto jedem meso da se zdravije hranim od vecine populacije ove nase planete. Meni je kks savrsena sto bi rekao moj dr "obesicu ovo u kancelariji za primer da se vidi sta je krvna slika jedne salasarke". Ako cemo vec po krvnoj slici da gledamo. A danas bas eto napravih rucak na svinjskoj masti mmmm.... Eh da, podaci podaci podaci. Ukoliko u zemljistu postoji povisen nivo radijacije i ako posejede rotkvice ili cveklu ona celim svojim plodom upija radijaciju, krompir samo povrsinskim delom (pa ga malo deblje oljustis i bezbedan si) i td i td. Pesticidi i ostalo da ne spominjem. Ko zna sta kupuju vegeterijanci na pijaci i da li je prosla karenca od prskanja i td. U svakom slucaju nije zdravo ni samo meso a ni samo povrce i voce. Jabuka se najvise prska od svog voca i do 16 puta godisnje. Treba biti umeren, ne mora obavezno da bude mesni rucak. Isto i riba, o nivoima zive da se ni ne govori. Znaci zatrovani smo na sto strana. Ali covek nesto mora jesti i najbolje sve, raznovrsno i umereno.
  • LOL

    04.04.2014 10:52
    draga vegetarijanko
    Zaista mi je drago sto ste vi zdravi i cili takvim nacinom ishrane (vas izbor).Al iskreno receno nije bas pohvalno za vas kao majku da ste rizikovali u trudnoci sa takvom ishranom a nije pohvalno ni to sto dete u razvoju tako hranite.To sto joj je trenutno dobra krvna slika ne znaci da se takav nacin ishrane nece odraziti kasnije u zivotu na njeno zdravlje.U Bg imamo porodicne prijatelje koji su vegetarijanci.Moja zena koja je pedijatar po struci zamolila je prijateljicu da se konsultuje sa strucnjacima i da prekine za vreme trudnoce takvu ishranu.Ishod spontani pobacaj/porodjaj u sedmom mesecu.Drugu trudnocu je vecinom provela u bolnici zbog krvarenja, kontrakcija... gde je lekar pokusao da iskontrolise njenu ishranu ali je na zalost sve bacala u kantu a muz joj je prosvercovao ono sto je trazila .Curicu je uspela da iznese do 7.5 mes kada je doslo do porodjaja, sva sreca Magda je danas lepa i vesela devojcica koja je imala 2 teske operacije srca(lekari kazu da je sve iskljucivo zbog lose ishrane trudnice, jer plod nije mogao normalno da se razvija).Ovih dana rade na trecem, pa kada je otisla na kontrolu ginekolog joj je rekao da ne planira uopste da bude trudna ako ne namerava da poradi na svojoj sebicnosti zarad detetovo zdravlja ! Mislim da je komentar bio vise nego na mestu!
  • Vegetarijanka

    04.04.2014 09:15
    Vegetarijanka
    Vec 24 godine sam vegetarijanac, za to vreme sam bila trudna i rodila zdravu devojčicu koja je takođe vegetarijanac. Sad ima 6 godina, naprednija je od svojih vršnjaka, snažne je konstitucije i ima odličnu krvnu sliku. Imam puno prijatelja vegetarijanaca koji takođe imaju decu koja su zdrava. Ja radim zahtevan posao sa klijentima, još jedan posao van struke i radim vikendom na placu i u bašti. Predrasude u vezi vegetarijanaca su ogromne. Ne želim nikog da nagovaram da bude vegetarijanac ali ne mogu da dozvolim da se šire ovakve zablude. Vegetarijanci su sve brojniji u čitavom svetu i zabrinutost proizvođača mesa je opravdana. Predpostavljam da su oni platili za ovo istrazivanje.
  • Rakovac

    04.04.2014 09:04
    LJui,kad pogledate vevericu mislite da je cistokrvni vegeterijanac,medjutim i te kako rado
    jade pticija jaja i insekte.Sdruge strane mesojedi
    psi i macke moraju uneti ihranu biljnog porekla.
  • sanja

    04.04.2014 09:01
    gluposti.... posna hrana je dobra za zdravlje i radi detoksikacije organizma!!!
  • Igor

    04.04.2014 07:53
    "Ne zna se ko je otac bolesti, ali nepravilna ishrana joj je majka!"

    Zabuna nastaje kada ljudi tumace "nepravilna".
  • sasa

    04.04.2014 07:44
    @komso
    covek nije mesojed, vec svastojed, pa ne preteruj sa mesom.
    Inace, iako nisamo vegeterijanac, jednu stvar je zanimljiva i za mene. Naime, kada vidite svinju da se seta ili kravu, jagnje ne bitno, nece vam poci voda na usta, pa cete je zagristi u hodu. Zivotinja se zakolje, pa se isece, pece, marinire svasta nesto a sve u cilju da se zamaskira njen ukus, da bi nam bila prihvatljiva. S druge strane, kada ste gladni pa vidite zrelu jabuku na drvetu ili neko drugo voce krene voda na usta i cesto je samo uberemo, obrisemo i pojedemo. Eto nesto za razmisljanje...
  • komsha

    04.04.2014 07:13
    eksperiment...
    odgajajte zivotinje mesojede vegeterijanskom ishranom, pa cete videti sta ce biti od toga...
  • LOL

    04.04.2014 06:37
    Covek je rodjen kao svastojed i prema tome treba i da se hrani.Sve namernice se moraju koristiti ravnomerno i to je put do zdravlja.Ekstremne promene u ishrani nikome nisu donele nista dobro.Da je potpuno izbacivanje zivotinjskih proizvoda iz ishrane pogresno dokazuje i to da trudnice koje odrzavaju trudnocu na taj nacin cesto radjaju decu sa zdravstvenim tegobama ako trudnocu i uspeju da iznesu posto se ne tako redk desavaju i spontani porodjaji zbog raznoraznih malformacija ploda.O bebinoj ishrani da i nepricamo, svi vrlo dobro znate za slucaj bebice koja je poginula zbog vegetarijanskih zaludjenih roditelja.Sve umereno treba unositi i nema brige:)
  • Martin

    04.04.2014 06:29
    Koja budalaština od teksta.
  • sasa

    04.04.2014 06:21
    iskljucivost
    Naravno da iskljucivost po pitanju ishrane, tipa ne jedem nista zivotnjskog porekla nije zdravo, ali nije zdravo ni unosenje previse mesa, sto se na ovim prostorima praktikuje. Covek jeste svastojed, sto se vidi po njegovim organima za varenje, ali priroda nije zamislila da se prejedamo industrijski obradjenim mesom. Umerenost u svemu, pa i u ishrani je kljucna za zdrav zivot
  • Ivek

    04.04.2014 06:20
    Svako preterivanje uzrokuje probleme,
    opšte je poznata stvar da su ekstremni vegetarijanci neuhranjeni i bolešljivi, neotporni na niske temperature i još štošta. Pravo je pitanje šta je štetnije, GMO soja i grašak ili domaća slanina, kobasica?
  • dado

    03.04.2014 20:05
    Na žalost, masa pogrešnih koncepata u vezi sa vegetarijanskom ishranom dovodi do lošeg zdravlja.Ako ste vegan i vegetarijanac tipa jedem sve osim mesa, onda ozbiljan problem. Potrebno je veoma pažljivo znati koje namernice mogu da nadomeste proteine iz mesa
  • Mima

    03.04.2014 18:41
    Istraživanje sprovodili Neoplanta i Matijević?
  • Goran

    03.04.2014 17:55
    I tako... umrlo od alergije i raka pola Indije.
    Gde ste nasli ovaj tekst da mi je znati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna