Vegetarijanci imaju lošije zdravlje?

Vegetarijanci obično misle da su u prednosti nad svaštojedima po pitanju zdravstvenih aspekata ishrane. Međutim, novo istraživanje pokazuje da nisu u pravu.
Vegetarijanci obično misle da su u prednosti nad svaštojedima po pitanju zdravstvenih aspekata ishrane. Međutim, novo istraživanje pokazuje da nisu u pravu.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Gracu pokazala je da vegetarijanci imaju lošije zdravlje i opšti kvalitet života u odnosu na svaštojede i da su skloniji alergijama, kanceru i problemima sa mentalnim zdravljem.

Ispostavilo se da osobe koje ne jedu meso imaju dvostruko veći rizik od infekcija i 50 odsto veći rizik od srčanih udara i kancera.

Ipak, u nekim aspektima su zdraviji od ostalih ljudi – obično su fizički aktivniji i konzumiraju manje alkohola. Takođe, oni ređe puše i imaju niži indeks telesne mase. Istraživanje je takođe pokazalo da se osobe višeg socioekonomskog statusa češće odlučuju na vegetarijanstvo.

Rezultati su u kontradiktornosti sa ranijim studijama koje su pokazale da je crveno meso povezano s nizom zdravstvenih problema, uključujući i rak debelog creva. Zato istraživači napominju da je potrebno više studija kako bi se potvrdili ovi rezultati.

"Studija je pokazala da su odrasli Austrijanci koji praktikuju vegetarijansku ishranu manje zdravi (u pogledu kancera, alergija i mentalnih poremećaja) imaju niži kvalitet života i takođe zahtevaju više lečenja. Zato je potreban sveobuhvatan zdravstveni program koji bi smanjio zdravstvene rizike povezane s ishranom".

  • majka

    07.04.2014 05:14
    @Miki
    imam drugarice koje se hrane iskljucivo vegeterijanskim nacinom i iskreno ne mislim da su zdrave, i stvarno se lose hrane, ponajvise testom. Nisam ovo rekla napamet. A smatram da mogu da komentarisem vegeterijanstvo jer sam i ja bila vegeterijanac. Otisla sam u inostranstvo 2005. godine i zivela sama. Bilo mi je ogavno da pripremam meso, mogla sam priustiti sebi restoran bar jednom nedeljno i tamo da jedem meso medjutim prestala sam i to. Hranila sam se bas zdravo, spremala sebi obroke i to vrlo cesto obroke tzv zive hrane i td. Tad sam se i upoznala sa mnogo novih namirnica koje jos uvek nisu bile hit ajd tako da kazem kod nas u Srbiji a koje su izuzetno zdrave (tako da vas komentar da ne znam ili nisam cula za neku hranu ne zelim uopste sama da komentarisem). Nakon duzeg vremena shvatila sam da mom organizmu fali meso. smatram da organizam moze da sam shvati da mu nesto fali, npr to je ono kad biste jeli nesto ali ne znate sta, imate voca u kuci ali ne biste bas to voce vec nesto drugo (ne mislim na neke grickalice i ostalo) i onda sam pocela ponovo da jedem meso naravno postepeno. I dalje se "odmaram" od mesa tako sto drzim post i sl. Vratila sam se u Srbiju i dobro razmislila kako zelim da se hranim. Odlucila sam se ipak da bduem svastojed. Cak sam imala i kokoske i iskreno kad je prvi put trebalo da zakoljem kokosku mislim da sam jedno 20 puta rekla "Boze oprosti mi" ali sam to uradila upravo zbog svog deteta jer znam da je bitno da moje dete jede domace, sveze i zdravo. I dalje imam problem sa mesom u smislu da mi je ljigavo i da mi smrdi tokom kuvanja ali ga jedem sve u slast kad je gotovo. Ubedjenja su razna. A ne treba ici protiv prirode. Mi smo svastojedi i treba sve da jedemo. Sto se tice superzdravih namirnica tipa kinoje, amaranta, godji bobica, šitaka i sl sam iskreno odustala. Soju vise ni u kom obliku ne konzumiram. Razmislila sam i tako odlucila. Moji baba i deda su dugo poziveli hvala Bogu a nisu jeli godji bobice i sl. Nisu imali zakrcenje krvnih sudova. Ma nikad bananu pojeli nisu niti narandzu. Domace i sa nasih prostora. Kad sam rodila dete i pocela da joj uvodim cvrstu hrane to je upravo bila i preporuka pedijatra. HRANA SA NASIH PROSTORA. Znaci da imam kompot od sljiva, domace sokove, zamrznute visnje, suvo grozdje i td. Ovo je moj stav naravno. Svako ima pravo na svoje misljenje ali nametanje vegeterijanstva detetu je po meni zlocin. Plus deca nemaju zakrcenje krvnih sudova i slicne probleme da ima trebaju "superzdrave" namirnice koje njihovi stomacici ni ne mogu da svare niti da preuzmu iz njih zdrave sastojke
  • Miki

    04.04.2014 21:10
    Ja stvarno ne vidim poentu bilo kakve rasprave ovde. Vegetarijance savršeno ne zanima šta misle mesožderi i obrnuto. Mesožderi se ponašaju kao svaka većinska grupa prema manjinskoj u Srbiji. A Srbija je jadna duboko tradicionala, zaostala i zatucana zemlja. Drugo, brkate vegetarijance sa veganima u vezi sa onom pričom o smetnjama u trudnoći. A ovo poslednje je najbolje, jadni vegetarijanci žive na sendvičima i testu, ha, ha. Draga moja, jedemo hranu za koju ti nisi verovatno čula da postoji, a mnogo je jeftnija od mesa.
  • majka

    04.04.2014 11:11
    @Lol
    u potpunosti se slazem sa vama. Mi smo svastojedi, a maloj deci se niposto ne sme nametati vegeterijanska ishrana. Slazem se i sa tekstom. Vecina vegeterijanaca zivi i hrani se losije od nad svastojeda. Oni zive na sendvicima nazalost i na testu. Koje ni pod razno nije dobro. Retko ko ima novaca da se zdravo hrani iskljucivo vegeterijanskim nacinom zivota a da to bude kvalitetno. Zivim na selu imam bastu, jaja, pile, kozije mleko, kravlje sve domace ako nemam onda kupim domace i smatram bez obzira sto jedem meso da se zdravije hranim od vecine populacije ove nase planete. Meni je kks savrsena sto bi rekao moj dr "obesicu ovo u kancelariji za primer da se vidi sta je krvna slika jedne salasarke". Ako cemo vec po krvnoj slici da gledamo. A danas bas eto napravih rucak na svinjskoj masti mmmm.... Eh da, podaci podaci podaci. Ukoliko u zemljistu postoji povisen nivo radijacije i ako posejede rotkvice ili cveklu ona celim svojim plodom upija radijaciju, krompir samo povrsinskim delom (pa ga malo deblje oljustis i bezbedan si) i td i td. Pesticidi i ostalo da ne spominjem. Ko zna sta kupuju vegeterijanci na pijaci i da li je prosla karenca od prskanja i td. U svakom slucaju nije zdravo ni samo meso a ni samo povrce i voce. Jabuka se najvise prska od svog voca i do 16 puta godisnje. Treba biti umeren, ne mora obavezno da bude mesni rucak. Isto i riba, o nivoima zive da se ni ne govori. Znaci zatrovani smo na sto strana. Ali covek nesto mora jesti i najbolje sve, raznovrsno i umereno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.