U Vojvodini najviše kulturnih manifestacija

U Srbiji se tokom godine održi više od 800 kulturnih manifestacija, od kojih je najviše folklornih (oko 20 odsto), a najmanje filmskih (5,5 odsto) i religijskih (svega nekoliko).

U Srbiji se tokom godine održi više od 800 kulturnih manifestacija, od kojih je najviše folklornih (oko 20 odsto), a najmanje filmskih (5,5 odsto) i religijskih (svega nekoliko).

Dvogodišnje istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda pokazalo je da se najviše manifestacija kulture održava u Vojvodini, čak 38,9 odsto, a nešto manje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (27,3 odsto).

Većina manifestacija (56,9 odsto) osnovana je tokom prethodne decenije, a najstarije potiču još iz 19. veka, kao na primer, "Smederevska jesen", svetkovina posvećena groždju i vinu, osnovana 1888. godine. Najviše manifestacija u Srbiji organizuje se tokom letnjih meseci, s izuzetkom Beograda, u kojem je kulturni život najdinamičniji tokom jeseni i zime.

Istraživanje je obavljeno na inicijativu Ministarstva kulture, sa ciljem da se napravi elektronska Agenda kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je predstavljena u petak u prostorijama Zavoda u Beogradu.

  • novosađanka

    14.02.2011 00:13
    recimo da, ako...
    Nema podataka šta su bili kriterijumi za klasifikaciju "kulturne?" Jeste, u Vojvodini ima dosta manifestacija koje bi mogle da liče na kulturne,kulturno prođu, ali da li su pretežno zabavne i komercijalne,a ubrojane su u "kulturne?"
  • Cila

    13.02.2011 15:28
    Gde bi drugo
    Vojska o ckracenju, ...
  • Mirjana ...

    12.02.2011 21:43
    Prmutacija ;(
    NASLOV SAM KAZEE !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.