Eparhija bačka više nema problem sa gradom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je episkopa bačkog Irineja, nakon čega su najavljene brojne manifestacije koje će zajedno organizovati Grad i Srpska pravoslavna crkva.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je episkopa bačkog Irineja, nakon čega su najavljene brojne manifestacije koje će zajedno organizovati Grad i Srpska pravoslavna crkva.

Najpre, Novi Sad će povodom 9. novembra, Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu organizovati trodnevni program zajedno sa SPC.

Liturgija povodom Mitrovdana, a potom i pomen srpskim i savezničkim vojnicima koji su nastradali tokom Prvog svetskog rata održani su u Sabornoj crkvi, nakon čega sledi svetovni program.

Na sastanku sa vladikom, Vučević je dogovorio da će događaji od značaja za obe institucije biti zajednički obeležavani, a razgovaralo se i o svečanosti povodom Đurđica, predstojeće slave Novog Sada.

Podsetimo, na neformalnom sastanku sa vladikom pre konstituisanja aktuelne gradske većine, dogovoreno je i da će SPC i grad ubuduće zajednički obeležavati pomen žrtvama Novosadske racije. Prošle zime bilo je puno problema, jer Eparhija nije želela da pravi zajednički pomen sa predstavnicima bivše gradske vlasti, te je obeležavanje išlo u dva navrata.

Ovo je prvi prijem Episkopa bačkog u Gradskoj kući posle više godina, jer je u prethodnom periodu odbijao da sarađuje sa lokalnom vlašću čiju su okosnicu činili DS-LSV, što je rezultiralo sukobom oko obeležavanja godišnjice Racije prošle zime. Inače, Đurđic je slava Novog Sada od 2007. godine i to na osnovu odluke tada vladajuće većine u gradskoj skupštini, koju su činili SRS, SPS i DSS.

U proteklim godinama, prethodna gradska vlast slavu nije javno obeležavala, a Skupština grada je bila odbila predlog LSV-a da se ukine slava grada.

  • 09.11.2012 19:26
    Sve je to bozija volja
    uglavnom se plaća 5.000,a niko ne daje ispod 3.000 otprilike koliko košta i zimska guma :)
  • Vlada

    09.11.2012 08:24
    slika propasti
    Ovo je slika moralnog posrnuca vlasti koja se zarad glasova biraca ponizava crkvi. Zasto se vlast ne ponizava pred biracima od kojih zavisi i radi svoj posao? Licemerje!
  • Piplfoks

    09.11.2012 06:31
    @Piplfoks
    Pa jel' jedno isključuje drugo, moram li da biram? Samo analiziram reči hodajućeg primera propasti našeg obrazovanja koji je ostavio komentar 5-6 komentara ispod mog, ako si pazio šta čitaš biće ti jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti