Jelene vraćaju na Frušku goru

Populacija jelena na Fruškoj gori se uspešno obnavlja, a uskoro će jedan deo od 130 jelena iz prihvatnog centra biti pušten u prirodu, najavljeno je danas iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Populacija jelena na Fruškoj gori se uspešno obnavlja, a uskoro će jedan deo od 130 jelena iz prihvatnog centra biti pušten u prirodu, najavljeno je danas iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Reč je o projektu ponovnog naseljavanja ove vrste na svoje prirodno stanište. Pre tri godine iz Mađarske je stiglo 30 ženki i šest mužjaka. Jeleni se nalaze u prihvatnom centru u Ravnama na Fruškoj gori i iduće sedmice radnici Nacionalnog parka pustiće jedan broj njih u prirodu. Oni se puštaju u prirodu kada odbace rogove, jer je ta divlja životinja tada manje agresivna.

Jeleni su bili ugroženi na Fruškoj gori zbog ratnih dejstava tokom devedesetih godina prošlog veka, zatim zbog puteva, a naročito zbog auto-puta koji preseca njihovo prirodno stanište, na kojem nema prirodnih mostova koji služe za bezbedan prelazak divljači, kao i zbog učestalog krivolova.

Nacionalni park je juče zatražio proširenje zone svoje odgovornosti za lovište i na pojas blizu fruškogorskih sela koji je sada u nadležnosti lovačkih udruženja, a gde se najčešće dešava krivolov.

  • Tomo

    09.03.2012 08:05
    zaštita
    Ako se jeleni puste u prirodu biće napravljena velika greška. Jedino rešenje je proširenje sadašnjeg zaštićenog pojasa oko vole Ravne, te postavljanje rampe za prolaz automobila putem preko grebena. Krivolov je i dalje prisutan.
  • Jovan2

    08.03.2012 14:08
    Proslog leta nocu umalo nisam naleteo na jednu veliku zenku na putu kod zmajevca, bas sam se bio iznenadio otkuda veliki jeleni na Fruskoj gori.

    Inace NE TREBA dati Nacionalnom parku dozvolu ni za kakvo za prosirenje nadleznosti jer ni ovo sto imaju ne umeju da cuvaju i alavi su na pare.
  • Man Not Machine

    08.03.2012 12:04
    Ubistvo je ubiti jelena
    Sveti Eustahije, odnosno Hubert, koga lovci smatraju zastitnikom lova, upravo je skroz prestao da lovi kada mu se u rogovima jelena pojavio svetleci krst, kao i glas koji ga je pitao zasto zeli da ga ubije. Danasnji lovci vide samo meso, krv i alkohol pred ocima, a posle jos trose narodne pare da nadoknade istrebljivanje. Ali, eto, ta prica sve govori sta ih ceka, mada ne moraju da veruju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.